Прес-центр23 серпня 2019, 13:08

Відбулись урочистості з нагоди Дня Державного Прапора України

На площі біля будинку Троїцької райдержадміністрації під звуки гімну України було піднято Державний Прапор України.

На заході були присутні в. о. голови райдержадміністрації Олег Сліпець, голова районної ради Сергій Терещенко, представники органів місцевого самоврядування, начальники управлінь, відділів та структурних підрозділів райдержадміністрації, керівники закладів освіти, медицини, культури, члени громадських організацій, жителі району.

Вітаючи  троїчан з великими державними  святами, в. о. голови райдержадміністрації Олег Сліпець зазначив: «Сьогодні, напередодні Дня Незалежності, ми вшановуємо  один з трьох символів нашої держави – Державний Прапор України. Під рідним знаменом  український  народ утвердив віковічну  мрію  про незалежність,  свободу і відродження  Української держави. А сьогодні, синьо-жовтий стяг  знову об’єднує  під своїми полотнищами захисників та оборонців рідної землі, які   відстоюють  соборність та територіальну цілісність України на  її східних теренах. Драматичні події, які переживає Україна,  вкотре підтвердили одвічну істину – народ сильний у час єднання. Тому перед реальною загрозою, яка знову гнітить українську землю, маємо ще більше згуртуватися й убезпечити свій історичний вибір, захистити наше право вільно жити на своїй Богом даній землі!».

Державні символи України, є уособленням історії нашої державності, предметом національної гордості і водночас робить більш упізнаваним українців по всього світу.

Згідно з тлумаченням, синій колір символізує ясне небо, а жовтий стиглі пшеничні поля. Що можливо сприяло популяризації прапора в Придніпров’ї у період національно-визвольного руху 1917-1921 років.

Українська національна традиція символічного відображення світу формувалася упродовж кількох тисячоліть. Використання жовтого та блакитного кольорів на прапорах України-Русі простежується від прийняття християнства. Згодом ці два кольори набули значення державних.

У 50-х роках XVII ст., після приєднання Козацької Гетьманщини до складу Російської імперії, набувають поширення блакитні (сині) полотнища із золотими або жовтими зображеннями хрестів та інших знаків. З часів козаччини синьо-жовте поєднання кольорів поступово починає домінувати на українських хоругвах, прапорах і клейнодах.

Починаючи з кінця XVIII cт., після зруйнування Січі традиція козацької символіки перервалась. Першою спробою створити жовто-блакитний прапор з двох горизонтальних смуг, здійснила Головна Руська Рада (орган, який представляв національний рух українського населення Галичини), яка почала боротьбу за відродження української нації. У червні 1848 року на міській ратуші Львова вперше був піднятий синьо-жовтий прапор.

Лютнева революція 1917 року в Російській імперії стала поштовхом до поширення жовто-блакитної символіки. 22 березня 1918 року Центральна Рада прийняла Закон про Державний прапор республіки, затвердивши жовто-блакитний прапор символом Української Народної Республіки. 13 листопада 1918 року синьо-жовтий прапор став і державним символом Західно-Української Народної Республіки. Він був затверджений на Підкарпатській Русі, а в 1939 – в Карпатській Україні.

Синьо-жовте поєднання кольорів було остаточно встановлено як єдинонаціональне на початку XX ст. Символами України в новітньому їх трактуванні є безхмарне небо як символ миру – синій колір, і стиглі пшеничні ниви як символ достатку – жовтий колір.

24 серпня 1991 року відбулося проголошення Акта про незалежність України, і над будинком Верховної Ради замайорів синьо-жовтий прапор. Державний Прапор України складається з двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольору із співвідношенням ширини прапора до його довжини 2:3.

Перший День Державного Прапора відзначався тільки в столиці. Кияни відзначали його 24 липня, адже саме в цей день в 1990 році відбулося перше урочисте підняття національного символу над Київською міською державною адміністрацією.

Офіційне відзначення Дня Державного Прапора було встановлене на виконання Указу Президента України від 23 серпня 2004 року № 987/2004 “Про День Державного Прапора України” щорічно 23 серпня, напередодні Дня незалежності України. А за п’ять років, 2009-го було започатковано його урочисте святкування на державному рівні.