Прес-центр27 серпня 2019, 13:08

УВАГА!!! ЯК УНИКНУТИ ОТРУЄНЬ ГРИБАМИ!

В Україні традиційно серпень - вересень сезон масового збирання грибів, хоча отруєння грибами реєструється в медичних закладах протягом усього року, однак пік припадає на кінець літа - початок осені.

Отруєння викликають токсини, алкалоїди та сполуки важких металів, що містяться у грибах. Більшість отруєнь спричинені, як правило вживанням пластинчатих отруйних грибів (бліда поганка, мухомори, несправжні опеньки, дощовики, шампіньйони), які помилково сприймаються за їстівні, та умовно-їстівні гриби (при розламуванні виділяють молочний сік - дощовики, чорнильний гриб, сморчки).

Основні причини: неправильне приготування умовно-їстівних; споживання старих або зіпсованих їстівних; грибів, котрі мають двійників або змінилися внаслідок мутацій ( навіть білі гриби та підберезники мають своїх небезпечних двійників); споживання грибів, зібраних в екологічно небезпечних місцях.

Отруєння грибами переважно бувають випадковими (потерпілі впевнені, що вживали їстівні гриби) й здебільшого мають „сімейний” характер. Серед потерпілих нерідко зустрічаються завзяті та досвідчені грибники.

Симптоми розвиваються від 30-ти хвилин до 24-х годин. Отруєння грибами протікає набагато важче, аніж іншими харчовими продуктами.

Ознаки отруєння: нудота, блювання, біль у животі, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиваються симптоми серцево-судинної недостатності.

Первинні ознаки отруєння з’являються через одну - чотири години після вживання грибів, залежно від їхнього виду, кількості з’їденого, віку та стану здоров’я людини. Біль та напади нудоти повторюються декілька разів протягом 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.

При отруєнні грибами негайно викликати „швидку медичну допомогу”. Одночасно, не очікуючи її прибуття, промийте шлунок, випийте 5-6 склянок перевареної води або блідо-рожевого розчину марганцівки, викликати блювання; прийміть 4-5 пігулок активованого вугілля. Після надання такої допомоги дайте випити потерпілому міцного чаю або злегка підсоленої води - це допоможе відновити водно-сольовий баланс. Покладіть хворого на живіт і до ніг прикладіть грілку.

Збирайте та купуйте лише ті гриби, про котрі вам добре відомо, що вони їстівні. Не збирайте гриби поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, у хімічно та радіаційно небезпечних зонах.

Перевірте гриби на радіоактивність. Не збирайте гриби з ушкодженою ніжкою, старі, в’ялі, червиві або ослизлі. Не куштуйте старі гриби на смак. Удома ще раз перевірте принесені гриби, особливо ті, що збирали діти. Усі сумнівні - викиньте.

Не займайтесь самолікуванням!

ПАМ'ЯТКА ДЛЯ ГРИБНИКІВ

При зборі грибів, навіть при наявності деяких знань і досвіду, завжди необхідно строго дотримувати основні правила. Тоді Ви уникнете випадкових помилок, що можуть привести до отруєнь. Правила і поради по попередженню отруєнь грибами треба добре пам’ятати і використовувати при зборі і готуванні грибів.

Збирайте в лісі тільки ті гриби, про які Ви точно знаєте, що вони їстівні.

Гриби, що Ви не знаєте, або викликають сумнів, не слід вживати в їжу і пробувати на смак, тим більше в сирому виді.

Ніколи не збирайте і не їжте гриби, що у підстави ніжки мають клубневидне стовщення, оточене оболонкою (як, наприклад, у блідої поганки і чер­воного мухомора) і не пробуйте їх на смак.

Ніколи не збирайте і не їжте гриби переспілі, червиві і зіпсовані.

Не їжте гриби в сирому виді.

Не вірте поширеній думці про те, що отруйні гриби викликають по­темніння чи цибулини срібних предметів, якщо їх опустити в посуд, де варяться гриби. Це неправильне уявлення!

При перших ознаках отруєння необхідно терміново звертатися за ме­дичною допомогою.

Бережіть своє здоров’я!