Прес-центр14 вересня 2017, 16:09

Розглянуто питання виконання органами реєстрації вимог Закону України «Про Державний реєстр виборців».

Державний реєстр виборців – це цілісний загальнодержавний ресурс, база персональних даних якого потребує постійного оновлення та вдосконалення. І саме в цьому напрямку працює відділ ведення Державного реєстру виборців апарату Троїцької райдержадміністрації.

Систематична робота з виборцями, органами місцевого самоврядування та іншими суб’єктами подання відомостей про виборців дає змогу своєчасно і коректно актуалізувати базу даних Державного реєстру виборців.

12 вересня 2017 року під головуванням керівника апарату райдержадміністрації Тетяни Авксентенко відбулася семінар-нарада з селищним та сільськими головами з питання належного виконання органами реєстрації вимог Закону України «Про Державний реєстр виборців».

Начальник відділу ведення Державного реєстру виборців апарату райдержадміністрації Ірина Іванченко ознайомила присутніх з результатами моніторингу, який проводився Центральною виборчою комісією, як розпорядником даного Реєстру для оцінки якості відомостей, які подаються до відділу ведення Державного реєстру виборців апарату Троїцької райдержадміністрації.

«Після передачі згідно із Законом України №888 – VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів  місцевого самоврядування та оптимізації надання адміністративних послуг» повноважень щодо подання  органам ведення Реєстру відомостей, зокрема, про громадян України, зареєстрованих у відповідній адміністративно-територіальній одиниці, яким протягом наступного місяця виповниться 18 років від, Державної міграційної служби України органам реєстрації, якими є виконавчі органи селищної та сільських рад або сільські голови, суттєво знизилась якість вказаних відомостей. Неподання, несвоєчасне подання чи подання органами реєстрації неповних або недостовірних відомостей про виборців приведе до порушення основних засад ведення Державного реєстру виборців, що негативно позначиться на якості списків виборців і, як наслідок, створить загрозу реалізації громадянами України їх виборчих прав»,- зазначила Ірина Іванченко.

Учасниками семінару було визначено першочергові завдання щодо подальшого вдосконалення бази даних Державного реєстру виборців з урахуванням утворення селищної та сільських об’єднаних територіальних громад.

Підсумовуючи нараду, Тетяна Авксентенко звернула увагу присутніх на необхідності неухильного дотримання вимог частини 12 статті 22 Закону України «Про Державний реєстр виборців  та статті 371 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та наголосила на посиленні контролю з боку селищного та сільських голів щодо належного виконання норм законодавства спеціалістами органів реєстрації з порушеного питання.