Прес-центр25 жовтня 2018, 16:10

Роль ООН у вирішенні міжнародного збройного конфлікту на Сході України

24 жовтня світова спільнота відзначає Міжнародний день Організації Об'єднаних Націй. Цей день є річницею з моменту прийняття Статуту ООН — документу, який описує всі цілі та напрями в роботі Організації Об'єднаних Націй. Декларованою метою діяльності організації є підтримання і зміцнення миру і міжнародної безпеки та розвиток співробітництва між державами світу.

Зараз до складу Організації Об'єднаних Націй входять 193 держави. Крім цього, вони є членами Генеральної Асамблеї ООН, діяльність якої базується на принципах співробітництва для підтримування міжнародного права та безпеки.

З початку збройного конфлікту на Сході України Організація Об'єднаних Націй бере активну участь в його вирішенні та наданні гуманітарної допомоги населенню, постраждалому внаслідок конфлікту. Так у листопаді 2014 року Організація Об'єднаних Націй разом із Європейським Союзом і Групою Світового банку приступили до здійснення спільної оцінки потреб відновлення і побудови миру на сході України. Для цього на базі 8 проектів, що діють на Донбасі, була створена Програма відновлення та розбудови миру Програми розвитку ООН, яка охоплює широкий спектр діяльності в Луганській області та має добру співпрацю з місцевою владою, громадянським суспільством і бізнесом.

Основні компоненти Програми в регіоні – це економічне відновлення та відбудова критичної інфраструктури, розвиток ефективного самоврядування, впровадження реформи децентралізації, а також зміцнення громадської безпеки та соціальної згуртованості.

23 жовтня 2018 року за участю першого заступника голови райдержадміністрації Олега Сліпця відбулось засідання громадської ради при райдержадміністрації.

На засіданні обговорені питання реалізації Міжнародних проектів, які впроваджуються на території Троїцького району в рамках Програми відновлення та розбудови миру Програми розвитку ООН.

Громадська організація «Троїцька надія» спільно з агентством ООН з питань міграції за підтримки народу Японії вже третій рік поспіль впроваджує проекти «Стабілізації громад, що постраждали в озброєному конфлікті на Донбасі» та «Підтримки згуртування  та розвитку громад, що зазнали наслідків конфлікту на Донбасі»

Завдяки цьому відремонтовано приміщення центрального будинку культури та укріплена його матеріально-технічна база, проводяться фестивалі, масові та групові заходи, майстер-класи, тренінги для згуртування громади.

Норвежська рада з питань біженців (NRC) впроваджує проект з розвитку потенціалу сільських організацій на підконтрольній владі України території Луганської області, який реалізується за фінансової підтримки Шведського агентства міжнародного розвитку та співпраці.

За рахунок підтримки на території Троїцького району зареєстровані та працюють сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи - «Медове урочище», «Селянська мрія», «Весела корівка».

«Міжнародний досвід нам каже, що розуміння конфлікту та його наслідків має буди всеосяжним. Це питання інфраструктури, економіки, але третій компонент, невід’ємний від попередніх – це розбудова миру», зазначив Олег Сліпець.

24 жовтня 2018 року у Привільській ЗОШ І-ІІІ ступенів Троїцької районної ради Луганської області відповідно до Плану заходів Троїцької райдержадміністрації з 22 по 28 жовтня 2018 року щодо відзначення Міжнародного дня Організації Об’єднаних Націй відбувся загальношкільний захід «Роль ООН у вирішенні міжнародного збройного конфлікту на Сході України». В рамках цього заходу пройшла акція « Ми за мир».

Учні школи підготували презентацію, яка розповідає про історію заснування ООН, офіційні символи організації та сфери діяльності.

Багато акцій, проектів, свят, виставок, які вже стали традиційними у школі, пов’язані з Міжнародними днями ООН: Міжнародний день рідної мови, Всесвітній день

здоров’я, Міжнародний день людей похилого віку, Міжнародний день прав людини та інші.