Прес-центр23 квітня 2018, 15:04

Пожежі сухої трави та очерету на території троїцького району

Щорічно, з настанням теплих весняних днів, територія Троїцького району починає нагадувати картину бойових дій через спалювання сухої рослинності, а також очерету ...

У різних частинах Троїцького району виникають пожежі - горить суха трава, очерет, пожнивні залишки на полях, сміття.

Незважаючи на неодноразові попередження та профілактичні заходи Троїцького міськрайонного відділу ГУ ГСЧС в Луганській області про небезпеку таких пожеж громадяни району починають випалювати траву, не замислюючись про можливі наслідки. А наслідки, часто, бувають сумними - шкода екології, рослинному і тваринному світу, згорають житлові будинки, господарські будівлі, лісові масиви і т.д.

З початку квітня 2018 року ГПСЧ - 33 ГУ ГСЧС України в Луганській області вже 11 разів виїжджали на ліквідацію загорання сухої рослинності, очерету, лісосмуг. Внаслідок цих пожеж вогнем було знищено близько 33,7 га сухої рослинності, різних тварин, а також нежитловий будинок і три господарських будівлі в селі Шахове Троїцького району.

Традиція палити торішню траву може також призвести до людських трагедій.

У 2015 рік на території смт Троїцьке було зареєстровано дві загибелі людей безпосередньо в осередках займання сухої рослинності.

Більшість пожеж, що трапляються у зв'язку підпалів сухої трави, сміття та загоряння очерету, доводиться на весняно-літній період. Після зими мешканці Троїцького району починають приводити в порядок подвір'я, дачні ділянки, палити сміття, але це не завжди дає очікуваний результат. У більшості випадків, ніхто не стежить за багаттям і вогонь, перекидається на довколишні споруди і житлові будинки. Крім того, швидкому поширенню вогню сприяє і вітер.

Незважаючи на профілактичні заходи та роз'яснювальну роботу серед населення, уберегти майно від пожеж неможливо без участі самих жителів Троїцького району. Тому Троїцький міськрайонний відділ ГУ ГСЧС України в Луганській області наполегливо рекомендує дотримуватися таких правил:

- не кидати палаючі сірники і недопалки поблизу сміття, очеретяних заростей, лісосмузі, а також уздовж автомобільних доріг, тому як горіння сухої трави супроводжується сильною задимленістю і якщо воно відбувається уздовж доріг, це може спровокувати аварійні ситуації;

- виїжджаючи на природу, розпалюйте тільки «цивілізоване» багаття, попередньо очистивши місце для вогню від сухої рослинності, гілок і т.д., місце розведення багаття необхідно захистити;

- не запалюйте суху траву і не залишайте купи сміття які горять без нагляду, в безпосередній близькості від будинків і господарських будівель;

- не запалюйте очерет в заплаві річки «Уразово» яка бере витік з території Троїцького району, внаслідок цих пожеж щодня гинуть птахи і тварини;

- при виявленні природної пожежі спробуйте зупинити його власними силами і обов'язково повідомити про подію по телефону Державної служби з надзвичайних ситуацій - 101;

- проведіть бесіду з дітьми і поясніть, що ні в якому разі не можна самостійно розпалювати багаття, кидати в нього невідомі предмети і аерозольні упаковки.

Якщо ви стали очевидцем спалювання сухої трави чи сміття, повідомте про даний факт, докладно описуючи порушника, зовнішні прикмети, номер, марку автомобіля і ін.

За випалювання сухої рослинності, а також порушення правил пожежної безпеки передбачена адміністративна відповідальність згідно зі статтями 77, 77-1, 175 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Шановні Громадяни Троїцького району! Тільки усвідомлюючи небезпеку вогню, ми зможемо зберегти природу і нажите роками майно.

Троїцький міськрайонний відділ ГУ ГСЧС України в Луганській області