Прес-центр23 серпня 2018, 11:08

День Державного Прапору України

23 серпня 2004 року Президент України підписав Указ «Про День Державного Прапора України». Цим Указом «на вшанування багатовікової історії українського державотворення, державної символіки незалежної України та з метою виховання поваги громадян до державних символів України» встановлено в Україні нове свято – День Державного Прапора України, який щорічно відзначається 23 серпня.

23 серпня 2018 року в Троїцькому районі відбулось урочисте підняття Державного Прапору України.

Присутніми були голова райдержадміністрації Олександр Іванов, переший заступник голови райдержадміністрації Олег Сліпець, заступник голови райдержадміністрації Валерій Папуша, голова Троїцької районної ради Сергій Терещенко. Біля будинку райдержадміністрації під гімн України було піднято Державний Прапор України.

Терниста і складна історія формування українського прапору. Тривалі війни, втрата автономії та входження до складу великих імперій змушували на деякий час відкласти думки про державний прапор, а в новітні часи безглузді суперечки прихильників розпаду української державності про неправильне розміщення кольорів на прапорі й досі викликає напруження в соціумі.

Указом Президента від 29 листопада 1999 року затверджено Положення про офіційні символи глави держави, одним з яких є прапор (штандарт) Президента України.

Гідність прапора захищається як в самій країні, так і за її межами. Зневага до прапора розглядається як посягання на честь нації та держави. Саме тому Закон передбачає санкції за порушення встановленого порядку поводження з прапором. Так, згідно зі ст. 187-2 Кримінального Кодексу України, публічний глум над державним прапором України, а також над офіційно встановленим прапором іноземної держави є злочином, що карається позбавленням волі до двох років, виправними роботами або штрафом.

 Державний прапор як символ країни є втіленням національної єдності, честі та гідності, традицій державотворення, історії та сьогодення.  Це прапор - миролюбства.