Прес-центр6 вересня 2018, 15:09

Започатковано дослідницький проект зі збирання усної історії та створення колекції документів особового походження учасників бойових дій

Відповідно до Указів Президента України від 12 червня 2015 року № 334 «Про заходи щодо поліпшення національно-патріотичного виховання дітей та молоді» та від 13 жовтня 2015 року № 580 «Про Стратегію національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2016-2020 роки», розпорядження Кабінету Міністрів України від 23 вересня 2015 року № 998-з «Про заходи з увічнення пам’яті захисників України на період до 2020 року», розпорядження Кабінету Міністрів України від 18 жовтня 2017 року № 743 «Про затвердження плану дій щодо реалізації Стратегії національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2017-2020 роки» започатковано роботу над дослідницьким проектом зі збирання історії та створення колекції документів особового походження учасників бойових дій, які виборювали мир і спокій громадян, захищали територіальну цілісність та суверенітет нашої держави на Сході України.

Основна мета проекту: збір документів про воїнів АТО та сприяння національно-патріотичного виховання дітей та молоді завдяки висвітленню інформації про героїчні вчинки та подвиги воїнів – учасників АТО.
Учасниками проекту можуть бути установи, підприємства та організації, а також фізичні особи, які перебували чи перебувають в АТО і виявлять бажання поповнити Національний архівний фонд документами.

Запрошуємо учасників бойових дій та осіб, які були свідками бойових дій в зоні АТО (за бажанням) до архівного відділу Троїцької райдержадміністрації для встановлення контактів, збору усних свідчень та проведення анкетування. Також Ви можете передати на державне зберігання документи, що відображають Вашу участь у бойових діях в зоні АТО з метою збереження важливих джерел з новітньої історії України. Згідно розпорядження Кабінету Міністрів України від 23 вересня 2015 року № 998-з «Про заходи з увічнення пам’яті захисників України на період до 2020 року» зібрані документи будуть залучені до виставкових, науково-дослідницьких та видавничих проектів.

Примірний перелік документів учасників АТО, які мають формуватися в фондах особового походження: офіційні особисті документи (свідоцтва про народження, одруження смерть, присвоєння воєнних звань, нагородження, військовий квиток, довідки, посвідчення тощо); автобіографічні документи, щоденники (автобіографії, спогади, щоденникові записи, особисті нотатки, записники тощо); документи службової діяльності (програми офіційних зустрічей, у яких брали участь учасники АТО та ін.); епістолярій; документи творчої діяльності (вірші, малюнки, ноти, літературні твори, доповіді чи виступи на офіційних заходах, зустрічах тощо); усні свідчення; кінодокументи (фільми, сюжети з новин, хронік, присвячених учасникам АТО тощо); фотодокументи, відео; документи увічнення пам’яті учасників АТО (спогади про них, відгуки побратимів, характеристики про їх службу, статті з відомостями про їх подвиг тощо).

Зібрані документи будуть залучені до виставкових, науково-дослідницьких та видавничих проектів.

За додатковою інформацією можна звернутися до архівного відділу Троїцької районної державної адміністрації за адресою: 92100, смт. Троїцьке, кв. Молодіжний, 19, Луганської області та за телефоном: (06456)-2-10-43