Прес-центр31 липня 2020, 15:07

З проєктом «Єдність ветеранів Луганщини» завітали до троїчан та кремінян

З ветеранами АТО/ООС у Троїцькому районі зустрічалися голови Троїцької райдержадміністрації Олег Сліпець, районної ради Сергій Терещенко, територіальної громади Демид Палагно, а також керівник Троїцького відокремленого підрозділу громадської спілки «Всеукраїнське об’єднання учасників бойових дій та волонтерів АТО» Наталія Лозова.

Питання обговорювалися не нові, проте найважливіші для учасників бойових дій АТО: надання матеріальної допомоги на вирішення соціально-побутових питань; санаторно-курортне лікування; безоплатне надання у власність земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства, для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд; юридична допомога; виділення приміщення для Троїцького відокремленого підрозділу громадської спілки; установлення на території селища пам’ятного знака захисникам України, зокрема учасникам АТО/ООС.

Питання із земельними ділянками на території району вирішується позитивно. З грудня 2017 року по цей час 109 учасників АТО/ООС отримали дозвіл на відведення землі, 67 уже оформили право власності.

Дійшли згоди і щодо увічнення пам'яті захисників України.

Однак є проблема, що повторюється на територіях під час зустрічей з АТОвцями у рамках проєкту «Єдність ветеранів Луганщини» – це низький рівень комунікації: учасники та ветерани АТО/ООС не завжди обізнані, а служби, які мали б донести потрібну бійцям та ветеранам інформацію, не роблять цього оперативно. Тому і виходить, що санаторно-курортне лікування у 2019 році отримав 1 учасник АТО. У 2020 році до управління соціального захисту населення райдержадміністрації подано 2 заяви, але у зв’язку з карантином жодна з них не задоволена.

Також під час зустрічі з'ясувалося, що механізм виплати грошової компенсації замість санаторно-курортної путівки, АТОвцям не відомий.

Звучали нарікання щодо неможливості пільгового проїзду за посвідкою УБД.
Проте, це проблема не тільки і не стільки Троїцького району. Ця пільга скрізь на території області є приводом для конфлікту між перевізниками та громадянами, яким законодавство України гарантує право на такий проїзд. Отже, це питання так і залишається відкритим та болючим. 
Відкритим є питання і як доїхати до Троїцького району: бо зробити це можна дорогою Н-26 (державного значення) – однією з головних транспортних магістралей Луганщини через Сватівський район, яка на певних ділянках є зовсім розбитою.

Та троїчани вірять, що Сергій Гайдай дотримає слово щодо особистого контролю за цією дорогою та допомоги дорожникам з боку очільника області

Координатори проєкту – представники Асоціації ветеранів війни, учасників бойових дій та волонтерів АТО Луганської області – на зворотному шляху з Троїцького району завітали до Кремінної, щоб узгодити питання щодо створення відокремленого підрозділу Асоціації у Кремінському районі.