Прес-центр13 листопада 2019, 15:11

Виставка «Фактор свободи» у Троїцькому районі

Сьогодні, 12 листопада у Троїцькому районному краєзнавчому музеї «Витоки» відкрито експозицію «Фактор свободи», яка приурочена до Дня захисника України. На відкриття виставки завітали учні шкіл та мешканці району

Експозиція приурочена до Дня захисника України, який відзначається 14 жовтня. Присвячена вона трьом історичним постатям, які в різні часи боролись за встановлення української держави – Симону Петлюрі, Степану Бандері та Івану Мазепі. При чому, дані персоналії були обрані неспроста – саме навколо них виникнуло чимало міфів, які і по сьогоднішній день залишаються вкрай живучими. Більше того: їх особи в різні часи використовувалися в пропагандистських цілях, а їх іменами шельмувалися ті, хто був небайдужим до ідеї української незалежності.

На 2019 рік припали три ювілеї – Івана Мазепи, Симона Петлюри та Степана Бандери. 

Біографії цих постатей різні, але їх єднає ідея свободи, яку вони прагнули здобути для свого народу. Їхні імена стали символом для свого народу і тавром для його ворогів. 

Автори виставки спробували уявити, який вигляд могли би мати профілі у фейсбук Мазепи, Петлюри, Бандери, які місця показала би їхня гугл-мапа, кого б вони зафрендили, показати світло та тіні їхніх ключових рішень. Водночас виставка розповідає про непростий вибір, який стояв перед цими політиками, про позитивні і негативні наслідки їхніх ключових рішень.

У виставці йдеться про «виклики» – Україну напередодні боротьби Мазепи, Петлюри і Бандери, про їхні відповіді і команди, які разом відстоювали нашу свободу. Про те, як сучасна армія вшановує традиції минулих подвигів.