Прес-центр2 липня 2018, 09:07

Відбулось засідання громадської ради при райдержадміністрації

27 червня 2018 року відбулося засідання громадської ради при Троїцькій райдержадміністрації у якому взяли участь перший заступник голови райдержадміністрації Олег Сліпець,заступник голови районної ради Олександр Мороз, начальник управління агропромислового комплексу райдержадміністрації Олександр Шкальний, члени громадської ради, представники ЗМІ.

Олександр Шкальний, начальник управління агропромислового комплексу райдержадміністрації повідомив присутніх про комплекс заходів щодо недопущення пожеж у пожежонебезпечний період та запобігання виникненню надзвичайних ситуацій на території району та повідомив, що на території Троїцького району з початку 2018 року виникло 40 пожеж під час яких загинуло 3 особи, травмованих 2 та врятовано 3 особи.

            Під час жнивної кампанії 2017 року на території України виникло більше 30 пожеж на хлібних масивах, в місцях переробки та зберігання зернових та грубих кормів.

Пожежами знищено більше 371 га хліба на корені, матеріальний збиток, завданий пожежами, склав понад 3,4 млн. гривень.

Троїцьким міськрайонним відділом ГУ ДСНС України у Луганській області протягом 2017 року проводився комплекс організаційних і практичних заходів спрямованих на попередження виникнення пожеж під час збирання та переробки врожаю та заготівлі грубих кормів.

За результатами проведених перевірок агроформувань, у минулих роках, найбільш характерними недоліками по забезпеченню пожежної безпеки зерноскладів, зерно токів, зернозбиральної техніки є - не забезпеченість первинними засобами пожежогасіння згідно норм, а вогнегасникам, які є в наявності не проведене технічне обслуговування та перезарядка. Електромережі зерноскладів та зернотоків експлуатуються з порушеннями правил улаштування та експлуатації електроустановок - в системі захисту електромережі від струмів короткого замикання та інших аварійних режимів використовуються нестандартні плавкі вставки, електророзподільні щити своєчасно не очищаються від пилу та павутиння, електрощити встановлені в приміщеннях зерноскладів, світильники не закриті в плафони закритого виконання, використовуються тимчасові ділянки електромережі та ділянки прокладені по горючій основі. Керівники підприємств та особи, які будуть задіяні на збиранні врожаю не пройшли навчання з питань пожежної безпеки.   

Також є ще одне з проблемних питань - це організація гасіння загоряння сухої трави на відкритих територіях, прилеглих до населених пунктів та сільськогосподарських угідь.

Для недопущення виникнення пожеж та інших надзвичайних подій необхідно:

  • до початку збиральних робіт вся збиральна техніка, агрегати, і автомобілі повинні мати відрегульовані системи живлення, змащення, охолодження, запалювання, а також повинні бути оснащені справними іскрогасниками, обладнані первинними засобами пожежогасіння (комбайни, трактори - двома вогнегасниками ВП-9, двома штиковими лопатами, двома мітлами; автомобілі двоосні один вогнегасник ВП-2 або ОУ-5, багатоосні один вогнегасник ОП-5.
  • робочі задіяні на збиранні врожаю повинні пройти протипожежний інструктаж.
  • корпуси комбайнів повинні бути оснащені заземлюючим металевим ланцюгом, дотичної з землею. Збиральну техніку необхідно регулярно перевіряти на надійність з'єднання вихлопної труби з патрубком вихлопного колектора, а колектора - з блоком двигуна.
  • перед дозріванням колосових (у період воскової стиглості) хлібні поля в місцях прилягання до лісових масивів, степової смуги, автомобільних і залізничних дорогах повинні бути обкошені (з прибиранням скошеного) і оборані захисною смугою шириною не менше 4 метрів. Перед косовицею в період воскової стиглості зерна хлібні масиви необхідно розбити на ділянки площею не більше 50 га. Між ділянками слід зробити покоси шириною не менше 8 м. скошені культури з прокосів необхідно негайно прибрати. Посередині прокосів робиться пропашки шириною не менше 4 м. Безпосередньо, на хлібному масиві площею понад 25 га необхідно мати напоготові трактор з плугом на випадок пожежі.
  • при груповому методі прибирання до складу збирально - транспортних загонів, необхідно включати спеціалізовані автомобілі з насосами (пристосована для пожежегасіння техніка, водораздатчики та ін.).
  • категорично забороняється - робота техніки в полях з відкритими капотами, очищення радіаторів від пилу паяльними лампами, заправка та проведення ремонту зернозбиральної техніки безпосередньо на полі, а також експлуатація техніки з несправною електропроводкою.
  • керівники господарств повинні прийняти всі необхідні заходи щодо забезпечення цілодобової охорони полів, установку забороняючих та попереджувальних знаків.
  • вжити заходів стосовно створенням підрозділів добровільної пожежних охорон для протипожежного захисту сільських населених пунктів та ліквідації пожеж на полях зернових культур.
  • організувати цілодобовее чергування членів добровільної пожежної охорони на пожежних автомобілях і пристосованої для цілей пожежогасiння техніці, забезпечити її пально-мастильними матеріалами.
  • провести  додаткове навчання та інструктажі з усіма працівниками задіяних під час проведення збиральних робіт.
  • постійно висвітлювати в районних засобах масової інформації проблемні питання забезпечення протипожежного захисту полів зернових культур, зерноприймальних пунктів, зернотоків та інших об’єктів, де зберігається і переробляється сільськогосподарська продукція.