Прес-центр30 серпня 2017, 16:08

Відбулася семінар-нарада "Відповідальність за продаж неповнолітнім алкогольних напоїв та тютюнових виробів"

Сьогодні, 30 серпня 2017 року в залі райдержадміністрації відбулась семінар-нарада щодо продажу неповнолітнім алкогольних і тютюнових виробів.
Присутніми були перший заступник голови райдержадміністрації Олег Сліпець, заступник голови Троїцької районної ради Олександр Мороз, директор Троїцького РЦСССДМ Світлана Охрицька, начальник служби у справах дітей райдержадміністрації, Наталія Мороз,начальник Троїцького ВПГУНП в Луганській області полковник поліції Едуард Свєтов, начальник сектору превенції Троїцького ВПГУНП в Луганській області капітан поліції Олександр Калюжний, інспектор ЮПСП Троїцького ВПГУНП в Луганській області майор поліції Олександр Гребінюк, представники сільських та селищної ради, відділу культури, відділу освіти, фізичні особи – підприємці, представники ЗМІ.
Під час наради розглянуто  широке коло питань стосовно активізації профілактичної роботи з особами схильними до скоєння  злочинів, посилення охорони громадського правопорядку та організації ефективної роботи громадських формувань в населених пунктах району, виявлення незаконного розповсюдження алкогольних напоїв та наркотичних  речовин, обмеження роботи розважальних закладів та перебування в них неповнолітніх дітей тощо.
Детально обговорено питання роботи відповідних служб, направленої на запобігання скоєння злочинів, поліпшення індивідуально-попереджувальної роботи серед осіб, які схильні до вчинення правопорушень в сфері сімейно-побутових відносин та посилення контролю з боку працівників навчальних закладів району й служби у справах дітей з метою виявлення дітей, які вживають алкогольні напої, самовільно залишають місце постійного проживання. Йшлося також про посилення роботи, спрямованої на попередження втягнення дітей до злочинної діяльності.
Увагу  присутніх звернуто й на необхідність вжиття адміністративних заходів до підприємців, які порушують законодавство про обмеження продажу алкогольних напоїв неповнолітнім та не дотримуються режиму роботи закладів. 
На сьогодні є досить актуальною проблема вживання алкогольних, тютюнових виробів неповнолітніми. Чому ми все частіше зіштовхуємося з даним явищем в нашій державі. Однією з головних причин є недотримання законодавства продавцями даних виробів, їх легковажне ставлення до заборони продажу алкогольних та тютюнових виробів неповнолітнім.
Українське законодавство передбачає заборону продажу алкогольних та тютюнових виробів неповнолітнім та відповідальність горе-продавців.
Служба у справах дітей та сім’ї Троїцької райдержадміністрації нагадує, яка відповідальність передбачена за продаж пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових і тютюнових виробів особам до 18 років, у тому числі поштучно тютюнових виробів.
Так, відповідно до ст. 153 Закону України від 19 грудня 1995 року №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» заборонено продаж пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових та тютюнових виробів:
– особами, які не досягли 18 років;
– у приміщеннях спеціалізованих торговельних організацій, які здійснюють торгівлю товарами дитячого асортименту або спортивними товарами, а такожу відповідних відділах (секціях) універсальних торговельних організацій;
– у закритих спортивних спорудах (крім пива у пластиковій тарі);
– з торговельних автоматів;
– на полицях самообслуговування (крім тютюнових виробів у блоках та алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових, пива);
– поштучно (для тютюнових виробів, крім сигар);
– у споживчих упаковках, що містять менш як 20 сигарет;
– з рук;
– у невизначених для цього місцях торгівлі.
Заборонено продаж товарів дитячого асортименту, що імітують тютюнові вироби.
Згідно зі ст. 17 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» до суб’єктів господарювання застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафів у разі порушення вимог ст. 153 цього закону. 
Також на підставі ст. 15 вказаного закону такому суб'єкту господарювання анулюється раніше видана ліцензія на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями. Окрім того, працівник, який безпосередньо продав заборонений товар підліткові, притягується до адміністративної відповідальності відповідно статті 156 КУпАП.
В ході наради активну участь приймали члени громадських організацій, підприємці, присутні та було прийняте рішення про те, що тільки спільними зусиллями всіх відповідних служб Троїцький район досягне результатів у вирішенні даної проблеми.