Прес-центр20 cічня 2021, 15:01

Важливо: інформація про порядок дій споживача для зміни постачальника газу

Із серпня 2020 року в Україні почав працювати ринок газу, на якому діють майже сотня постачальників, кожен з них пропонує споживачам ціни та свої тарифні пропозиції. Тому у споживачів газу є можливість вільно обрати постачальника. Це не вимагає якогось перепідключення мереж або інших технічних рішень, це можна зробити в дистанційному форматі.

Наразі, якщо побутовий споживач  вирішив змінити постачальника газу, про це потрібно повідомити нову газопостачальну компанію. Новий постачальник буде вирішувати всі питання щодо розірвання договірних відносин клієнта зі старим постачальником.

Крок 1. Обрати компанію можна:

- На сайті Національної комісії, що здійснює державне регулювання у галузі енергетики та комунальних послуг (https://www.nerc.gov.ua), зайти в розділ «Газ природний», та обрати «Перелік постачальників природного газу».
- На сайті «Газотека» (https://gasoteka.ua-energy.org), на якому є можливість порівняти ціни постачальників природного газу у порівнянні з Вашим діючим постачальником та відразу здійснити перехід на сайт обраного постачальника.
- Крім того, у разі обрання постачальником НАК «Нафтогаз» України, заяву можна подати на сайті/додатку Приватбанку (https://privatbank.ua) або у відділеннях Ощадбанку та Приватбанку:

  • на сайті або «Приват-24» у розділі «Послуги» обрати «Мої постачальники» та заповнити заявку на приєднання та підписати її електронним цифровим підписом;
  • відвідати одне з відділень Ощадбанку абоПриватбанкуз пакетом документів: паспортом, ІПН, документом про право власності на житло, згода співвласників (для співвласників), а також EIC-кодом (16-значним персональним номером об’єкта точки обліку газу споживача). Співробітники банку у відділенні допоможуть заповнити та оформити необхідні документи.

Крок 2. Подати заяву до нового постачальника можливо:

- На сайті компанії постачальника.
- Через кабінет споживача газу та на сайтах «Газотека» (https://gasoteka.ua-energy.org).

До заяви потрібно додати документи (приблизний перелік): 

  • документ, що посвідчує особу споживача, а також реєстраційний номер облікової картки.
  • документи, якими визначено право власності чи користування на об’єкт (приміщення).
  • згода співвласників (для співвласників).

Крок 3. Отримати підтвердження від нового постачальника природного газу про схвалення заяви – приєднання.

- Постачальник розглядає заяву до 20 днів.
- У разі згоди постачальника, у засіб, передбачений на його сайті повідомляє про дату з якої почне постачання природного газу.

Нагадуємо, що Урядом прийняте рішення про встановлення з лютого 2021 року граничної ціни на газ для побутових споживачів на рівні 6,99 грн за кубометр.