Прес-центр12 серпня 2019, 13:08

Управління агропромислового розвитку райдержадміністрації надає інформацію Луганського рибоохоронного патруля для любителів риболовства та мешканців району

Управління агропромислового розвитку райдержадміністрації надає інформацію Луганського рибоохоронного патруля для любителів риболовства та мешканців району, що в період з 20 серпня по 30 вересня буде встановлено заборону на будь-який вилов раків у водних об’єктах Луганської області.

Основна мета заборони – збереження та охорона популяції членистоногих у період їх другої линьки, під час якої вони найбільш вразливі.

Линька раків відбувається один-два рази на рік у дорослих особин і щоразу при рості та розвитку - у молодих. Вона триває від кількох годин до однієї доби. Проте період формування та зміцнення нового панцира може тривати від одного до півтора місяця. Панцир у раків надзвичайно міцний, він заважає повноцінно рости, тому процес його скидання є необхідним для розвитку особин. Під час линьки членистоногі скидають й хітинову оболонку очей та зябер. Линяють раки не у норах, а на відкритому просторі, де вони менш всього захищені, тому встановлюється заборона на їх вилов.

Повідомляємо, що після закінчення заборони одній особі за добу можна впіймати 30 екз. раків на водоймах загального користування та 50 екз. - на водоймах, де впроваджене платне рибальство. Забороняється вилов цих безхребетних у темну пору доби (пізніше години від заходу сонця та раніше години до його сходу) із застосуванням підсвічування. За перевищення добової норми вилову раків передбачена адміністративна відповідальність за ч. 4 ст. 85 КУпАП (штраф від 340 до 680 грн). Крім того, порушнику доведеться сплатити збитки у розмірі 25,5 грн за кожний екземпляр незаконно виловленого рака.

Вивезення з водойми безхребетних – як  у свіжому, так і в обробленому вигляді,- незалежно від терміну перебування на водоймі дозволяється в розмірі не більше на добову норму.

Також, відповідно Правил любительського і спортивного рибальства прописано мінімальний розмір рака, який дозволено до лову рибалкам. Забороняється вилов цих водних біоресурсів менших, ніж 10 см.

Рибоохоронний патруль Луганщини закликає громадян дотримуватися даної заборони. У разі виявлення фактів браконьєрства - прохання терміново повідомляти за номерами телефонів «гарячої лінії» відомства: (099) 674-10-55, (06461) 2-27-48.

Юлія Хорошун

Провідний державний інспектор

відділу охорони водних біоресурсів

«Рибоохоронний патруль»