Прес-центр4 листопада 2019, 13:11

У Троїцькому районному історико - краєзнавчому музеї «Витоки» з 12 по 15 листопада відбудеться банерна виставка «Фактор свободи»

Відкриття експозиції приурочене до Дня захисника України, який відзначається 14 жовтня. Присвячена вона трьом історичним постатям, які в різні часи боролись за встановлення української держави – Симону Петлюрі, Степану Бандері та Івану Мазепі. При чому, дані персоналії були обрані неспроста – саме навколо них виникнуло чимало міфів, які і по сьогоднішній день залишаються вкрай живучими. Більше того: їх особи в різні часи використовувалися в пропагандистських цілях, а їх іменами шельмувалися ті, хто був небайдужим до ідеї української незалежності.

На 2019 рік припали три ювілеї – Івана Мазепи, Симона Петлюри та Степана Бандери. 

Біографії цих постатей різні, але їх єднає ідея свободи, яку вони прагнули здобути для свого народу. Їхні імена стали символом для свого народу і тавром для його ворогів. 

«Цілі покоління їхніх послідовників називали мазепинцями, петлюрівцями, бандерівцями. З вуст прихильників і ворогів ці імена звучали однаково пристрасно, перші вкладали в них захоплення і гордість, а другі – страх і ненависть. Вони досі так звучать. Свободолюбність, завзятість, незламність в українцях досі означують як мазепинське, петлюрівське, бандерівське. Ця виставка показує і людський, і символічний вимір цих людей. У цій виставці ідеться не тільки про Мазепу, Петлюру, Бандеру, як про звичайних людей, які були здатні на надзвичайні вчинки, а й про ціле середовище, яке було сформоване довкола них, їхніх послідовників, яких називали мазепинцями, петлюрівцями, бандерівцями», – закцентував Голова Українського інституту національної пам’яті, співавтор виставки Володимир В’ятрович.

Автори виставки спробували уявити, який вигляд могли би мати профілі у фейсбук Мазепи, Петлюри, Бандери, які місця показала би їхня гугл-мапа, кого б вони зафрендили, показати світло та тіні їхніх ключових рішень. 

У виставці йдеться про «виклики» – Україну напередодні боротьби Мазепи, Петлюри і Бандери, про їхні відповіді і команди, які разом відстоювали нашу свободу. Про те, як сучасна армія вшановує традиції минулих подвигів.