Прес-центр29 серпня 2021, 12:08

У пам’ять про загиблих земляків на Луганщині створили інсталяцію зі 188 військових шоломів та соняхів

Заходи із вшанування пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за її незалежність, суверенітет і територіальну цілісність, на Луганщині почалися із відкриття у ЗОШ № 10 м. Сєвєродонецьк меморіальної дошки Сергію Валерійовичу Левченку, випускнику цієї школи. Він героїчно загинув у бою під Кримським Луганської області 26 серпня 2018 року.

Почесне право відкрити меморіальну дошку надали бойовим побратимам Сергія Левченка.

Очільник Луганщини Сергій Гайдай, який узяв участь у заході, подякував батькам за сина-героя, та запевнив дружину, що у будь-який час та з будь-яких питань вона може звернутись до нього особисто.

«Дуже боляче, що його молодша донечка ніколи не бачила свого татка, який загинув ще до її народження. Тому наш обов’язок зробити так, щоб нам було не соромно дивитись їй у вічі», - наголосив голова облдержадміністрації.

Сергій Гайдай разом із Командувачем ОТУ «Північ» Петром Ромигайлом, керівниками міста та силових структур долучились до меморіального заходу з нагоди Дня пам’яті загиблих захисників України, який за традицією відбувся біля пам’ятника генерал-майору Олександру Радієвському.

Зі 188 військових шоломів та соняхів тут було створено патріотичну інсталяцію «Життя, віддані за Україну!» Саме стільки наших земляків вже загинули у неоголошеній російсько-українській війні.

«188 кращих синів і доньок Луганщини віддали життя за нашу незалежність, за нашу свободу, за мир в Україні. На жаль і надалі йде війна і гинуть наші воїни. Я пам’ятаю, за радянських часів була пісня «Хотят ли русские войны?»  Ми зараз чітко розуміємо, що не тільки хочуть – вони її розв’язали і далі продовжують! Поки тривають бойові дії, на жаль, можливо кількість цих касок буде збільшуватись. Але ми повинні пам’ятати кожного дня, що вони віддали життя за те, щоб ми з вами могли розбудовувати Україну і піднімати її, особливо тут, на Луганщині. Ми повинні зробити усе можливе, щоб коли закінчиться війна, ми з сумом, але не з соромом, подивитись у вічі батькам, дітям та дружинам загиблих наших воїнів. Будемо їх пам’ятати!» - звернувся до учасників мітингу-реквієму Сергій Гайдай.

Усі присутні вшанували подвиг полеглих Героїв хвилиною мовчання та поклали квіти до пам’ятника генерал-майору Олександру Радієвському.