Прес-центр1 листопада 2017, 08:11

Соціальний захист внутрішньо переміщених осіб

            В існуючих економічних умовах ефективний розвиток держави можливий не лише за допомогою економічних важелів впливу та управління, але і на основі інвестування в людський капітал шляхом розвитку соціальної сфери. Основною метою соціального розвитку країни є зростання якості життя людей, що включає в себе не тільки рівень споживання матеріальних благ і послуг, але і задоволення духовних потреб, стан здоров’я, тривалість життя, морально-психологічний клімат.

Саме в соціальній сфері проявляється сутність соціальної політики держави, реалізується соціальний захист і соціальні права людини. Тому ефективне функціонування соціальної сфери є одним із пріоритетних завдань на сучасному етапі соціально-економічного розвитку.

Рішенням сесії Троїцької районної ради від 21.02.2017 № 12/16 затверджено Районну програму інтеграції, соціальної адаптації та захисту внутрішньо переміщених осіб на 2017 рік.

Метою Програми є вирішення основних проблем внутрішньо переміщених осіб:

зменшення соціальної напруги серед них у зв'язку зі складністю соціально-економічних проблем, які їх оточують;

забезпечення соціальної, медичної, та матеріальної підтримки внутрішньо переміщених осіб;

забезпечення належних умов життєдіяльності;

надання внутрішньо переміщеним особам з тимчасово окупованої території та районів проведення антитерористичної операції грошової допомоги як таким, що потрапили у важкі життєві обставини;

сприяння у працевлаштуванні, тощо.

На обліку  в Єдиній інформаційній базі даних про взяття на облік осіб, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції  в Троїцькому районі перебуває 3251 осіб, з них: 542 дітей, 159 інвалідів, 1594 пенсіонерів.

            Управлінням соціального захисту населення надаються консультації з питань найгостріших соціальних проблем ВПО.

У відповідності з діючим законодавством внутрішньо переміщеним особам виплачується щомісячна адресна допомога для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг. Питання щодо призначення ( відновлення) соціальних виплат розглядається на засіданні комісії, утвореної райдержадміністрацією, на підставі подання з урахуванням акта обстеження матеріально-побутових умов сім’ї.

            Інваліди з числа внутрішньо переміщених осіб, відповідно індивідуальної програми реабілітації, забезпечуються технічним  засобами реабілітації.

            Загальноосвітні учбові заклади відвідують 56 дітей з числа ВПО , 39 відвідують дошкільні дитячі заклади. Оздоровчими та відпочинковими послугами у 2017 році охоплено 27 дітей з числа ВПО, з них у дитячих центрах « Молода гвардія» та « Артек» 4 дитини.

            Медичними закладами надається всебічна медична допомога внутрішньо переміщеним особам  за місцем їх фактичного проживання.

«Подальший розвиток соціальної сфери є необхідною умовою для підвищення якості життя населення. Отже доцільно в подальшому приділяти значну увагу питанням системного підходу до формування соціальної сфери з метою більш ефективного її функціонування»,- зазначив голова Троїцької райдержадміністрації Олександр Іванов.