Прес-центр27 жовтня 2017, 15:10

Службою у справах дітей проведено інформаційно-роз’яснювальну роботу з громадянами

27 жовтня 2017 року завідувачем сектору опіки, піклування та усиновлення служби у справах дітей Троїцької райдержадміністрації Тетяною Костенко було надано консультації громадянам, які звернулись до служби у справах дітей щодо організації та порядку позбавлення батьківських прав.

На сьогодні є досить частим звернення громадян до суду з позовними заявами про позбавлення батьківських прав на підставі пункту 2 частини 1 статті 164 Сімейного кодексу України, згідно з положеннями якого мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вони ухиляються від виконання своїх обов’язків по вихованню дітей.

У ході бесіди, Тетяна Костенко акцентувала увагу на тому, що позбавлення батьківських прав є крайнім заходом сімейно-правового характеру, який застосовується до батьків, які не забезпечують належного виховання своїх дітей. Такий захід може застосовуватися тільки за рішенням суду. А також зазаначила, що згідно статті 165 Сімейного кодексу України визначено перелік осіб, які мають право на звернення до суду з позовом про позбавлення батьківських прав: один з батьків; опікун; піклувальник; особа, в сім’ї якої проживає дитина; заклад охорони здоров’я, навчальний або інший дитячий заклад, в якому вона перебуває; орган опіки та піклування; прокурор; сама дитина, яка досягла 14 років. Згідно із статтею 109 Цивільного процесуального кодексу України справи про позбавлення батьківських прав розглядаються судами за місцем проживання відповідача. При цьому, реалізація зазначеного правового механізму має здійснюватися за результатами з’ясування наявності вини батьків по невиконанню своїх батьківських обов’язків, з урахуванням думки органу опіки та піклування, а також самої дитини. Зміна ставлення особи, що позбавлена батьківських прав, до батьківства у встановлених законодавством порядку та випадках за рішенням суду може мати наслідком поновлення батьківських прав.