Прес-центр7 лютого 2018, 13:02

Сільгоспвиробникам Луганщини представили новий інструмент кредитування – аграрні розписки

Сьогодні, 7 лютого, для аграріїв області відбувся навчальний семінар щодо впровадження проекту «Аграрні розписки в Україні».

Вітаючи присутніх, заступник голови облдержадміністрації Вадим Данієлян зауважив, що Луганщина – аграрна область. У минулому році вона показала рекордну цифру за врожайністю зернових культур  – 1, 327 млн тонн. Тому одним з приорітетних напрямів керівництва облдержадміністрації – є підтримка та розвиток діяльності сільськогосподарської галузі.

«Аграрні розписки в Україні впроваджені з 2015 року за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України, Міністерства юстиції України, а також міжнародних організацій. На сьогодні вже оформлено 209 аграрних розписок, з них  81 товарних та 128 фінансових. Об’єм залученого фінансування складає 1 млрд 400 млн гривень», – під час семінару зазначила Лія Сорока, керівник Програми з розвитку фінансування, IFC, Групи Світового банку.

У свою чергу,  експерт проекту IFC «Аграрні розписки в Україні» Кирило Мухомедзянов роз’яснив механізм роботи аграрних розписок. Він проінформував,  що аграрна розписка – це інструмент фінансування, за допомогою якого агровиробник має можливість отримати кредитування, як товарне так і фінансове, під заставу майбутнього урожаю. Фінансова аграрна розписка здійснює виплату грошових коштів, а товарна – частиною зібраного урожаю.

Основна підтримка надається малим та середнім сільсгосптоваровиробники.

Цей проект уже впровадили у восьми областях. Наразі він розповсюджується по всій Україні, в тому числі й на Луганщині. Адже найближчим часом у районних центрах області заплановано провести навчальні тренінги для агровиробників.

Також участь у заході взяли директор Департаменту агропромислового розвитку ОДА Лариса Бичкова та начальник Головного територіального управління юстиції в Луганській області Тетяна Філатова.