Прес-центр26 червня 2019, 11:06

Питання недопущення пожеж у пожежонебезпечний період та забезпечення прав дітей на контролі у влади

З питання «Про комплекс заходів щодо недопущення пожеж у пожежонебезпечний період та запобігання виникненню надзвичайних ситуацій на території району» доповів перший заступник голови райдержадміністрації Олег Сліпець, який зазначив, що затверджено графік патрулювання рейдовими групами лісових масивів і місць масового відпочинку громадян на території району по виявленню порушень правил пожежної безпеки в пожежонебезпечний період 2019 року. Не зважаючи на проведення роз’яснювальної роботи Троїцьким МРВ ГУ ДСНС України у Луганській області ситуація з пожежами в екосистемах району залишається складною. З настанням пожежонебезпечного періоду гостро стоїть питання щодо гасіння загоряння сухої трави на відкритих територіях, прилеглих до населених пунктів та сільськогосподарських угідь.

З питання «Про основні пріоритети державної політики у забезпеченні прав дітей» надала інформацію начальник служби у справах дітей райдержадміністрації Наталія Мороз, зазначивши, що з метою реалізації пріоритетних напрямків державної політики щодо поліпшення становища дітей служба працює над вирішенням таких проблем: реалізацією державної політики з питань соціального захисту дітей, запобігання дитячій бездоглядності та безпритульності, вчиненню дітьми правопорушень; забезпеченні контролю за дотриманням вимог чинного законодавства у сфері захисту прав дітей; забезпечення додержання вимог законодавства щодо встановлення опіки та піклування над дітьми, їх усиновлення; здійснення просвітницької роботи серед населення з метою створення ПС, ДБСТ та патронатних сімей. На первинному обліку в службі перебуває 25 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з них: 9 – діти - сироти, 16 – діти, позбавлені батьківського піклування. Перевірено умови проживання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування в 5 сім'ях опікунів (піклувальників). Знято з обліку 5 дітей, позбавлених батьківського піклування, у зв'язку з досягненням повноліття, поставлено на облік 2 дітей, позбавлених батьківського піклування. 4 дітей – сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування отримують пенсію по втраті годувальника, 4 – аліменти, 15 дітей, які перебуває під опікою / піклуванням, отримує державну допомогу, 5 – перебувають у закладах на повному державному забезпеченні. По досягненню повноліття 2 отримали одноразову допомогу. У районі функціонує 6 прийомних сімей, де виховується 9 дітей та 1 дитячий будинок сімейного типу, де проживає 8 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Ведеться облік та відповідна робота з дітьми, які виховуються в сім’ях, що опинилися в складних життєвих обставинах.

Станом на 01.06.2019 на обліку перебуває 19 дітей із 11 сімей.

Спеціалістами систематично проводяться виїзди, обстеження матеріально-побутових умов проживання та бесіди з батьками стосовно неналежного виховання дітей, створення відповідних санітарних умов проживання та здійснення нагляду за поведінкою та відвідуванням занять дітьми. Також, проводяться бесіди з дітьми щодо їх поведінки, відвідування навчальних занять.

Службою надається практична та методична допомога органам місцевого самоврядування, навчальним закладам щодо роботи з дітьми.

Однією із форм реалізації державної політики з охорони дитинства на місцях є діяльність Комісії з питань захисту прав дитини. Протягом звітного періоду відбулося 8 засідань комісії, на яких розглянуто 40 питань.

Згідно Порядку надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, надано статус 148 дітям Троїцького району.

Службою забезпечується представництво інтересів неповнолітніх у судових засіданнях, прийнято участь в 16 судових засіданнях з розгляду цивільних та кримінальних справ, що стосуються неповнолітніх.

Через засоби масової інформації проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота із захисту прав, свобод та інтересів дітей, де висвітлюється інформація стосовно розгляду проблемних питань.

Розглядаючи кожне питання, Олександр Іванов та члени колегії робили аналіз з відповідними зауваженнями та пропозиціями щодо покращення роботи у даних напрямках.

Підсумовуючи роботу колегії голова наголосив на необхідності активізації діяльності керівників та працівників відповідних підрозділів та підкреслив, що лише завдяки спільним зусиллям можна досягти вагомих результатів.

З розглянутих питань були прийняті відповідні рішення.