Прес-центр1 червня 2020, 16:06

Передбачені державні заходи з підтримки галузі бджільництва

За ініціативи Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України відбулася онлайн-конференція «Розвиток галузі бджільництва. Взаємодія: пасічник – аграрій – влада». До участі в цьому заході долучилися фахівці Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації та Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області.

Конференцію провели заступники Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тарас Висоцький та Сергій Глущенко.

Під час заходу представники Міністерства доповіли про результати проведених у травні в усіх областях зазначених заходів.

Так, досягнуті домовленості між пасічниками та аграріями, про часи обробітку рослин, використання дозволених хімікатів, вчасне про це повідомлення.

Завдяки конструктивній співпраці пасічників, аграріїв та органів місцевої влади вдалося не допустити випадків масової загибелі бджіл у Волинській, Луганській, Херсонській,Чернівецькій областях.

Поодинокі випадки загибелі бджіл зафіксовані у Дніпропетровській, Донецькій, Житомирській, Закарпатській, Київській, Миколаївській, Одеській, Тернопільській та Харківській областях.

На жаль, випадки масової загибелі є у Вінницькій, Запорізькій, Кіровоградській, Львівській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Хмельницькій та Черкаській областях.

Задля оперативного інформування щодо часу обробки полів і садів з метою уникнення отруєнь бджіл рекомендовано використовувати електронний інструмент https://www.grand.expert. Ця система моніторингу процесу хімічної обробки рослин дозволяє миттєво та безкоштовно сповістити бджолярів про планову обробку рослин.

Також була представлена державна програма підтримки галузі бджільництва, яка має запровадитися вперше. Передбачається стимулювання розвитку галузі, сприяння збільшенню кількості промислових пасік, підвищенню якості та конкурентоспроможності продукції бджільництва на внутрішньому та зовнішньому ринках. Ознайомитися із заходами програми можна вїї презентації:https://bit.ly/2TP6V1D

Під час конференції зазначено, що за ініціативи пасічників Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства створена і почала працювати робоча група з питань розвитку бджільництва. Мета – розгляд та вирішення питань, пов’язаних із розведенням, використанням та охороною бджіл, виробництвом, заготівлею та переробкою продуктів бджільництва тощо.