Прес-центр13 липня 2017, 09:07

Найближчим часом на Луганщині розпочнуться жнива, – брифінг

Про підготовку до початку збиральної кампанії на брифінгу для ЗМІ в облдержадміністрації сьогодні розповіла в.о. директора Департаменту агропромислового розвитку ОДА Любов Безкоровайна.   

Вона відзначила, що проведена необхідна організаційна робота з розвитку зерновиробництва, забезпечення продовольчої безпеки регіону, зокрема, за рахунок впровадження у виробництво сортів та гібридів сільськогосподарських культур, адаптованих до природно-кліматичних умов.

До процесу збирання врожаю, який почнеться вже цього тижня, за її словами, в області готові.

Усього очікується зібрати понад 1 млн тонн ранніх зернових культур, що на 60 тис. тонн більше, ніж минуло річ.

За оперативними даними, у 2017 році по всіх категоріях господарств Луганщини передбачається зібрати ранніх зернових та зернобобових культурна площі у 295,8 тис. га. З них озимі культури на зерно (крім озимого ріпаку) передбачається зібрати на площі 245 тис. га, ранні ярі зернові та зернобобові культури – на площі 51 тис. га.

Слід зазначити, що у порівнянні з показниками минулого року нашими аграріями значно розширена площа озимих культур. Це зроблено задля підтримки експортних поставок, які складають до 25 % загального валового збору і значно збільшують виручку.

Крім того, необхідно зібрати озимий ріпак на площі 5 тис. га.

До збиральної кампанії підготовлено 983 зернозбиральних комбайнів, а також 539 рядкові жниварки. Сезонне навантаження на один комбайн складає 250 га. При середньому показнику збирання одного комбайнуу 28 га за добу при ефективному використанні техніки і сприятливих умовах ранні зернові зберуть за 9-11 днів.

Любов Безкоровайна розповіла, що у 2017 році в АПК області продовжується робота щодо технічної модернізації виробництва та оновлення машино-тракторного парку. З початку року підприємствами АПК закуплено 211 одиниць техніки, з них 20 комбайнів, 63 трактори. Незважаючи на позитивні кроки, навантаження на один комбайн, порівнюючи зі всеукраїнськими показниками, все ж таки вище.

Також в області продовжується робота з забезпечення матеріально-технічної бази для безперебійній роботі зернозбиральної техніки та технічних засобів, задіяних на транспортуванні зерна.

На Луганщині розташовано 18 підприємств, які здійснюють зберігання зернових культур, загальною ємністю 741 тис. тонн. До приймання врожаю готові 17 елеваторів загальною ємністю зберігання у 660 тис. тонн.

Крім цього сільгоспформування усіх форм власності мають власні потужності для зберігання врожаю ємністю понад 1 млн тонн.

На території області є два комплекси по прийманню та відвантаженню зернових та олійних культур: ТОВ «Левада» (м. Сєвєродонецьк) з потужністю перевантаження 0,9 тис тонн на добу та ТОВ СП «Нібулон» потужністю 4 тис тонн. Створені логістичні центри дають змогу скоротити витрати на перевезення та відвантаження зернових культур, а також підвищити рівень закупівельних цін.

Також, було зауважено щодо майбутньої озимої посівної: на осінню кампанію нашим аграріям необхідно закупити 27, 9 тис. тонн мінеральних добрив, з них 16,2 тис. тонн – азотних, 11,7 тис. тонн – фосфорних.

Любов Безкоровайна висловила сподівання, що основні трейдери виконають свої обіцянки, а також повернуть недодане.