Прес-центр10 жовтня 2017, 10:10

Навчальний візит делегацій Луганської та Донецької області до Естонії

У рамках Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй  в Україні (ПРООН) з Відновлення та розбудови миру за проектом « Відновлення управління та примирення у постраждалих від кризи громадян України», що фінансується Конфедерацією Швейцарії та Урядом Швеції, відбувся навчальний візит делегацій Луганської та Донецької областей до Естонії з 22 вересня по 03 жовтня 2017 року тема якого: «Сталий розвиток громадського суспільства через розбудову інституту Громадських Рад та взаємодію з органами місцевого самоврядування. Естонський досвід». Запрошення стати учасниками цього навчального візиту отримали заступник голови Троїцької райдержадміністрації та адміністратор відділу з питань організації діяльності центру надання адміністративних послуг Троїцької райдержадміністрації, які поділилися враженнями від досвіду  розвитку громадянського суспільства Естонії.

Естонія – одна з розвинених країн Балтії, де вже протягом багатьох років діє закон щодо підтримки добровільного об’єднання волостей (громад)  і є практика співробітництва волостей. Естонія – держава у Північній Європі, що межує з Латвією на півдні та Росією на сході. На півночі омивається водами Фінської затоки, на заході – водами Балтійського моря та Ризької затоки. Площа країни становить 45 227 кв. км., столицею і найбільшим містом є Таллінн. Естонія – демократична парламентська республіка, що поділяється на 15 повітів (районів). Чисельність населення станом на 01 січня 2014 року становить 1 311 870 осіб.  Державна мова – естонська.  Головою держави є Президент, що обирається Парламентом терміном на 5 років. 

В рамках візиту була  відвідана  Академія е-врядування (електронного),  метою діяльності якої є консультування уряду і організацій з метою збільшення ефективності управління і розвитку відкритого інформаційного суспільства,  де здійснюється аналіз та створення знань щодо електронної держави, а також розповсюджують досвід Естонії та других країн в сфері е-управління, е-демократії, відкритих інформаційних суспільств та національної кібербезпеки по всьому світу. еGA - це незалежна некомерційна організація, яка працює на  базі місії, створеної  в 2002 році за ініціативою Програми розвитку ООН, інституту відкритого суспільства та Уряду Естонської Республіки.

Діяльність організації вражає своїм творчим та креативним підходом: навчання та консультування громадянського сектора, чиновників та зацікавлених груп в сфері використання інформаційних та комунікаційних технологій (ІКТ) , з метою поширення  ефективного і прозорого державного управління та удосконалення демократичних процесів.

Відбулася зустріч з тимчасово повіреним у справах України в Естонській Республіці В. Яковенко.

Делегація відвідали Асоціацію недержавних організацій і фондів Естонії, ознайомились зі станом та організацією громадянського суспільства в Естонії, співпрацею з органами державної влади та місцевого самоврядування. Естонія йде шляхом реалізації плану розвитку громадянського суспільства на 2015-2020 роки, метою якої є об’єднання громадян з операційною спроможністю та соціально-активними громадянами, таким чином надаючи сприяння для досягнення мети «Просування ініціативи громадян та демократії у співпраці з об’єднаннями громадян та органами державної влади у сфері діяльності державного управління». 

Система управління  складається із національного,  місцевого і проміжного рівнів урядування. Місцевий рівень – 185 волостей, 30 міст, проміжний – 15 повітів. Виконавчу владу повітів здійснює староста, який призначається Урядом.  На прикладі волості  Вінні, населення - 4 500 осіб, площа 480 кв. км  до складу якої  входить 41 населений пункт. На території волості діють знаходяться 5 дитячих садків, 5 бібліотек, 1 навчальна школа , 4 будинку для молоді, інтернат для людей похилого віку, дитячі будинки сімейного типу, 4 будинку культури та 1 амбулаторія. В управі працює  20 чиновників, правління волості складається з 5 осіб та 4 комісій.

Процес об’єднання громад, який був ухвалений законом у 2004 року досі триває. За останні роки багато людей переїздить у міста та його приміську зону. Це майже 50% населення країни. Більшість волостей не мають і 2000 мешканців і це є основна причина, що в різних волостях не можуть надаватися усі визначені закон послуги. Така ж само ситуація існує і в нашій країні.

 Ознайомились з Естонською системою освіти на прикладі гімназії Вінні – Паюсті.

Відбулася зустріч з заступником мера міста Тарту з чисельністю населення 97 079 осіб та площею 38,97кв. км.  Протягом зустрічі  ознайомилися з повноваженнями органів місцевого самоврядування на рівні міста, механізмом громадської участі, громадським бюджетом. Докладніше про формування бюджету міста:  громадяни приймають участь в його формуванні та доцільного використання, що дає можливість запроваджувати та фінансувати проекти, які найбільш необхідні для покращення умов життя громадян.

План розвитку Естонії зосереджується на двох пріоритетних напрямках: участь громадських об’єднань та їхній вплив на запобігання та вирішення соціальних проблем.

Цікавим є досвід визначення меж тяжіння окремих центрів на навколишній території за допомогою сучасних технологій. Таке дослідження було зроблено через використання мобільних телефонів ( простеживши, де протягом  доби здійснюють найбільшу кількість дзвінків, можна просто визначити маятникову міграцію, а відтак і зони тяжіння основних центрів).

Спостерігали за роботою парламенту Естонії, де мали також  можливість здійснити екскурсію. Парламент фактично уособлює державну владу, оскільки саме він формує Уряд, адже Естонія – класична парламентська республіка. Сьогодні у Парламенті представлено чотири політичні партії.

Отже - візит до Естонії це можливість отримання інформації з перших рук щодо практики проведення реформи місцевого самоврядування, яким чином можна посилити спроможність територіальних громад. Цікаві зустрічі з представниками влади Естонії показали, що і в них у сфері місцевого самоврядування є багато проблем, аналогічних з українськими – фрагментарність базового рівня місцевого самоврядування, а також його незначна ефективність у малих волостях.

 За результатами участі  у навчальному візиті , який організувала Громадська організація «Інститут політичних технологій» (м. Львів) учасники отримали сертифікати про проходження навчання у рамках програми.