Прес-центр15 cічня 2019, 14:01

Намагаються вербувати і вимагають «данину». Українські заробітчани скаржаться СБУ на дії російських ефесбешників

Служба безпеки України продовжує фіксувати чергові спроби спецслужб РФ втягнення наших співвітчизників у злочинну діяльність на користь ворога. Впродовж 2016-2018 років співробітники контррозвідки СБУ, що залучені до проведення Операції об’єднаних сил, виявили на Луганщині понад сто таких випадків.

Найчастіше до зони особливої уваги ворога потрапляють громадяни, які систематично відвідують Росію в особистих справах, зокрема заробітчани. Насамперед ворожі спецслужби цікавить інформація про чисельність, дислокацію і переміщення сил та засобів підрозділів ЗСУ, персональні дані українських військових, у тому числі, співробітників СБУ, МВС, ДПСУ, представників органів державної влади, відомості про суспільно-політичну обстановку в регіоні.

Так, до Служби безпеки звернулося троє мешканців Луганської області, які працюють на території РФ. Чоловіки повідомили, що влітку 2017 року під час чергового перетину державного кордону у пункті пропуску «Ровеньки» (Бєлгородська область, РФ) вони були затримані російською стороною та передані представникам ФСБ. Співробітники ворожої спецслужби не лише намагалися отримати від заробітчан інформацію про ймовірні зв`язки із українськими силовими та правоохоронними структурами, але й займалися здирництвом. В обмін на можливість подальшого безперешкодного перетину кордону ефесбешники вимагали від наших співвітчизників щомісячно перераховувати «данину» на їх карткові рахунки.

Служба безпеки закликає громадян за можливості утриматися від поїздок до країни-агресора, а в разі перебування на території РФ ‒ бути пильними та обачними. У випадку контакту із ворожими спецслужбами просимо негайно повідомляти про це правоохоронні органи.

Нагадуємо, що відповідно до ст. 111 Кримінального кодексу України державна зрада карається позбавленням волі строком до п`ятнадцяти років. Водночас громадяни, які не вчинили жодних дій на виконання злочинного завдання і добровільно повідомили органи державної влади про зв'язок із ворожою спецслужбою, від кримінальної відповідальності звільняються.

Громадяни, які зазнали тиску, погроз і шантажу з боку російських спецслужб, можуть отримати правову допомогу за номером телефону «гарячої лінії» 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях: (06452) 4-42-81.

 

Прес-служба 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях