Прес-центр25 жовтня 2019, 11:10

На семінарі розглянуто питання про забезпечення ефективного механізму запобігання корупції

24 жовтня 2019 року керівником апарату Троїцької райдержадміністрації Тетяною Авксентенко був проведений семінар для працівників апарату та структурних підрозділів райдержадміністрації, на якому присутніх було ознайомлено зі змінами, внесеними до Закону України «Про запобігання корупції» (згідно із Законом України № 140-IX від 02.10.2019 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення ефективності інституційного механізму запобігання корупції», який набрав чинності 18.10.2019.)

 З інформацією  виступила головний спеціаліст з питань запобігання та виявлення корупції апарату райдержадміністрації Марина Татарінова,         яка повідомила що, з метою організації та здійснення заходів із запобігання та виявлення корупції, передбачених Законом України «Про запобігання корупції, утворюються (визначаються) уповноважені підрозділи (уповноважені особи) з питань запобігання та виявлення корупції (Закон України «Про запобігання корупції» доповнено статтею 13-1 «Уповноважені підрозділи (уповноважені особи) з питань запобігання та виявлення корупції»).

 

         Нові правила декларування та подання повідомлення про суттєві зміни в майновому стані (зміни до статей 46, 52 Закону України “Про запобігання

корупції”) набудуть чинності з 1 січня 2020 року. Упродовж семи днів після подання декларації суб’єкт декларування має право подати виправлену декларацію, але не більше трьох разів.

 У випадку наявності в особи, зазначеної у пунктах 12 частини першої статті 3 цього Закону, сумнівів щодо можливості одержання нею подарунка, вона має право письмово звернутися для одержання консультації з цього питання до Національного агентства, яке надає відповідне роз’яснення (зміни до статті 24 Закону України «Про запобігання корупції»).

   У разі існування в особи сумнівів щодо наявності в неї конфлікту інтересів вона має право звернутися за роз’ясненням до Національного агентства. У разі якщо особа не отримала підтвердження про відсутність конфлікту інтересів, вона діє відповідно до вимог, передбачених у цьому розділі Закону (зміни до статті 28 Закону України «Про запобігання корупції»).

У частині першій статті 1 Закону України «Про запобігання корупції» абзац шістнадцятий замінено новими абзацами такого змісту: "члени сім’ї:

а) особа, яка перебуває у шлюбі із суб’єктом, зазначеним у частині першій статті 3 цього Закону, та діти зазначеного суб’єкта до досягнення ними повноліття - незалежно від спільного проживання із суб’єктом;

б) будь-які особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки із суб’єктом, зазначеним у частині першій статті 3 цього Закону (крім осіб, взаємні права та обов’язки яких не мають характеру сімейних), у тому числі особи, які спільно проживають, але не перебувають у шлюбі".

Членами сім’ї суб’єкта декларування тепер обов’язково є діти зазначеного суб’єкта до досягнення ними повноліття незалежно від наявності сукупності таких ознак, як спільне проживання, пов’язаність спільним побутом та наявність взаємних прав та обов’язків.

         У цілях розділу VII цього Закону членами сім’ї суб’єкта декларування, які не є його подружжям або дітьми, вважаються особи, що спільно проживали із суб’єктом декларування станом на останній день звітного періоду або сукупно протягом не менше 183 днів протягом року, що передує року подання декларації.

 

Забезпечується належний доступ Національного агентства до реєстрів та баз даних, адміністраторами (держателями) яких є державні органи, зокрема до відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, Єдиного державного реєстру прав на нерухоме майно, а також доступ до інформації, що міститься у системі депозитарного обліку цінних паперів. Національне агентство має право отримувати інформацію з відкритих баз даних, реєстрів іноземних держав, зокрема після внесення плати за отримання відповідної інформації, якщо така плата вимагається для доступу до інформації. Згідно із законом, за Національним агентством закріплюється право складати протоколи про відповідні правопорушення, якщо вони були вчинені службовими особами, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище.

Підсумовуючи захід керівник апарату акцентувала увагу присутніх на виконанні особами уповноваженими на виконання  функцій держави вимог Закону України «Про запобігання корупції».