Прес-центр5 лютого 2020, 08:02

На розширеній апаратній нараді обговорені соціально-економічні питання

Під час наради керівники відповідних структурних підрозділів звітували про проведену роботу за минулий місяць.

Першим розглянуто питання щодо перерахунку та призначення пенсії пенсіонерам, які перебувають на обліку, інвентаризацію пенсійних справ, впровадження електронного документообігу та реформування пенсійної системи, про що надала інформацію заступник начальника Білокуракинського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Луганської області Світлана Круподеря. На обліку перебуває 6803 пенсіонера. Середній розмір пенсії складає 2697 грн.

З інформацією про організацію роботи управління соціального захисту населення райдержадміністрації, зміни в законодавстві щодо виплати пільг та субсидій проінформувала начальник управління соціального захисту населення райдержадміністрації Ірина Гомольська.
Субсидією на оплату житлово - комунальних послуг користується 2196 сімей,  на придбання твердого палива та скрапленого газу призначена 149 сім’ям. На обліку в Єдиному Державному Автоматизованому Реєстрі осіб, які мають право на пільги  перебуває 4798 осіб, з них: ветеранів війни - 604; ветеранів праці  - 1310; дітей війни – 1193; громадян, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС – 45; ветеранів Збройних Сил та Міністерства Внутрішніх Справ, пенсіонерів МВС та сімей військовослужбовців – 28; жертв нацистських переслідувань – 2; пенсіонерів за профознакою – 322; пенсіонерів за віком – 3143; багатодітних сімей – 107. На сьогодні 10 сімей отримали одноразову натуральну допомогу «пакунок малюка», передбачену постановою Кабінету Міністрів України від 20.06.2018 № 512. На обліку в управлінні перебуває 62 осіб, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, з них 19 - внутрішньо переміщені особи. Станом на 01.01.2020 компенсаційні виплати склали 204,1 тис. грн. Щомісячну грошову допомогу особам, які доглядають за інвалідами I, II гр. внаслідок психічного розладу, отримали 39 осіб. Надаються послуги муніципальної няні. В управлінні на обліку перебуває 5 прийомних сімей і 1 дитячий будинок сімейного типу, у яких виховується 16 дітей. Станом на 01.01.2020 допомогу призначено та виплачено у сумі 987,2 тис. грн.

Про влаштування в сімейні форми виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та про здійснення заходів щодо захисту житлових і майнових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування поінформувала начальник служби у справах дітей районної державної адміністрації Наталія Мороз. Вона зазначила, що на обліку перебуває 25 дітей даної категорії, функціонує 5 прийомних сімей, де виховується 8 дітей та 1 дитячий будинок сімейного типу, де проживає 8 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Службою у справах дітей райдержадміністрації здійснюється контроль за умовами проживання та виховання дітей в цих сім’ях. Службою постійно надається всебічна допомога прийомним батькам, проводяться обстеження умов проживання дітей в прийомних сім’ях, контролюється питання їх оздоровлення, відвідуються діти за місцем навчання, здійснюються заходи щодо захисту житлових і майнових прав дітей даної категорії. Проводяться комісії з питань захисту прав дитини, де надається статус дітям, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройного конфлікту. На сьогодні у районі розглянута 251 заява.

Про забезпечення прав дітей, здійснення контролю за умовами їх виховання проінформувала директор Троїцького районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Валентина Дородаєва.

Була надана інформація про виконання місцевого бюджету за січень 2020 року. Зведений бюджет Троїцького району складається  з 4 бюджетів: Троїцького районного бюджету, та 3 сільських бюджетів. Доходну частину  за  січень 2020 року виконали  всі бюджети (Троїцький районний бюджет – 106 %; Покровська сільська рада – 131 %, Тарасівська сільська рада-159% Тимонівська сільська рада – 534 %). У загальний фонд зведеного бюджету району надійшло 1168,7 тис. грн доходів (без врахування трансфертів), при плані 791,6 тис. грн, що складає 148 % до затверджених показників місцевими радами. Понад план одержано доходів 377,1 тис. грн. До річного плану виконання становить 9,3 %. Трансфертів з державного бюджету до загального фонду місцевого бюджету профінансовано  в обсязі 2 821,9 тис. грн. На  видатки загального фонду за січень 2020 року спрямовано 4 272,0 тис. грн, що становить 58 % до затвердженого плану. Забезпечено фінансуванням усі захищені видатки бюджету.

Про роботу та медичне обслуговування людей похилого віку в Троїцькому обласному будинку-інтернаті інформувала директор Троїцького обласного будинку-інтернату для громадян похилого віку та інвалідів Галина Марченко. На обслуговуванні знаходяться 35 пенсіонерів.

Начальник районного центру зайнятості Вадим Марченко надав інформацію про облік та реєстрацію населення у центрі зайнятості. Станом на 01.02.2020 659 осіб мають статус безробітного.

На розширеній нараді також приділено увагу питанням освіти, медицини, у тому числі й ветеринарної. Зокрема зазначено, що епідемічного порогу захворювання на грип та ГРЗ район ще не подолав. Тарасівська ЗОШ І-ІІІ ступенів Троїцької районної ради знаходиться на карантині до 05.02.2020.

11 учнів загальноосвітніх шкіл району вже подали заявки на участь у зовнішньому незалежному оцінюванні, про що доповіла начальник відділу освіти Троїцької райдержадміністрації Людмила Суська.

Що стосується ветеринарної медицини, то головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Сватівського міжрайонного управління ГУ ДПСС в Луганській області Ольга Стрельнікова повідомила, що захворювання птиці на курячий грип в районі не зафіксовано, але вживаються профілактичні заходи аби не допустити його проникнення. Напередодні було проведено засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії, де розглянуто питання епізоотичної ситуації щодо грипу птиці та профілактики сказу в районі.

Про стан роботи медичної галузі в районі проінформувала головний лікар КНП «Троїцьке ТМО» Наталія Кайда. КНП «Троїцьке ТМО» є некомерційним підприємство і має статус одержувача бюджетних коштів. Воно надає медичні послуги населенню гарантовані державою. За рахунок державних коштів забезпечується 55 % витрат на охорону здоров’я. Решту - 45 % надає місцева влада у вигляді субсидії та поточних трансфертів для підприємства, що не заборонено законодавством. На теперішній час КНП «Троїцьке ТМО» залишилося без фінансової підтримки з боку Троїцької та Привільської ОТГ, які є ключовими надавачами даної підтримки.
У лютому місяці планується скорочення штатної чисельності 59 штатних одиниць, ліквідація інфекційного та гінекологічного відділень. Відміняється цілодобове чергування лікарів на дому і в стаціонарі у зв’язку із неможливістю проводити оплату спеціалістів.
У звязку з тим, що кошти медичної державної субвенції та кошти НСЗУ за пролікований випадок не передбачають витрат на харчування хворих у стаціонарах, таке харчування буде припинено. За відсутністю коштів на медикаменти (ліки, наркотичні засоби, хімреактиви, дезинфікуючі засоби, ЕКГ-бумага, ФЛГ та рентген-плівка та інше) стає питання про неможливість надання якісної вторинної медичної допомоги починаючи з середини лютого 2020 року.

Про основні напрямки закладів культури району проінформувала начальник відділу культури райдержадміністрації Зінаїда Гуртяк.

Про моніторинг захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції та грип у районі, запобігання поширення соціально-небезпечних хвороб проінформувала завідувач Троїцького лабораторного відділення Сватівської міжрайонної філії ДУ Луганський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України Валентина Рагуткіна.

Про обслуговування та надання допомоги громадянам похилого віку, які потребують стороннього догляду надала інформацію директор Троїцького територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Валентина Ільницька. У територіальному центрі діє мультидисциплінарна команда, до складу якої входять перукар, швачка, господарча група, медична сестра, які надають певні послуги. Всього на обліку перебуває 907 пенсіонера. Згідно планів та графіків надається допомога громадянам похилого віку, які потребують стороннього догляду.

У ході наради в. о. голови райдержадміністрації наголосив на необхідності тримання під контролем виплати державних соціальних допомог та пенсій, стан безробіття, роботу закладів медицини, освіти та культури.