Прес-центр18 липня 2019, 14:07

На Луганщині програмою СБУ «На тебе чекають вдома» скористалися 15 колишніх учасників НЗФ

У 2019 році у Луганській області програмою СБУ «На тебе чекають вдома» скористалися 15 колишніх учасників російсько-терористичних угруповань. Близько половини з них уже повернулись до нормального життя на вільній території України.

Зокрема, рішенням суду звільнено від кримінальної відповідальності жителя Алчевська, який у березні-квітні 2015 року проходив «службу» у «4-й окремій мотострілецькій бригаді 2-го армійського корпусу ЛНР», обслуговуючи військову техніку. Занурившись у жорстокі реалії середовища бойовиків, зрозумів хибність свого вибору і залишив «службу» у «2 АК ЛНР».

Колишній учасник НЗФ побоювався кримінального переслідування на підконтрольній Україні території і продовжував перебувати на окупованій частині Луганщини без житла і без роботи. Спробував працевлаштуватись у Росії, але був депортований. Зрештою він вирішив скористатися програмою СБУ «На тебе чекають вдома».

Проведена Службою безпеки України перевірка підтвердила, що він не брав безпосередньої участі у бойових діях, не вчиняв інших тяжких та особливо тяжких злочинів.    

Загалом з 2015 року на Луганщині у судовому порядку від кримінальної відповідальності звільнено близько 50 учасників програми СБУ.

         Служба безпеки України нагадує, що, відповідно до ч. 2 ст. 258-3 КК України, від кримінальної відповідальності звільняється особа, крім організатора і керівника терористичної групи чи терористичної організації, яка добровільно повідомила правоохоронний орган про відповідну терористичну діяльність, сприяла її припиненню або розкриттю злочинів, вчинених у зв’язку із створенням або діяльністю такої групи чи організації, якщо в її діях немає складу іншого злочину.

 

Прес-служба 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях