Прес-центр3 cічня 2018, 11:01

Можливості он-лайн будинку юстиції для бажаючих зареєструвати громадську організацію

Можливості он-лайн будинку юстиції для бажаючих зареєструвати громадську організацію

               Громадські організації є важливою частиною та невід'ємним елементом демократії та розвинутого правового суспільства.

                Громадські організації створюються для того, щоб привернути увагу до актуальних проблем, що, як правило, знаходяться у соціальних, екологічних, економічних площинах, для здійснення та захисту прав і свобод, задоволення суспільних, економічних, соціальних, культурних, екологічних, та інших інтересів.

                Державна реєстрація створення громадських організацій здійснюється державними реєстраторами територіальних підрозділів Міністерства юстиції України. Порядок створення, діяльності, перелік документів, які подаються для державної реєстрації створення громадської організації, досить чітко визначено діючим законодавством України, але через недоліки у документах, державним реєстраторам доводиться приймати рішення про відмову у державній реєстрації створення громадських організацій, про зупинення розгляду документів для виправлення недоліків або помилок у документах.

                З метою допомоги та прискорення процесу реєстрації громадських організацій із статусом юридичної особи Міністерством юстиції України запущено проект Он-лайн будинок юстиції, однією із складових частин якого є можливість проведення попередньої правової експертизи документів, що подаються для проведення державної реєстрації створення громадської організації зі статусом юридичної особи.

                Попередня правова експертиза документів, що подаються для проведення державної реєстрації створення громадської організації зі статусом юридичної особи, надає впевненості заявнику у тому, що документи, які будуть подані для державної реєстрації створення громадської організації, будуть відповідати вимогам діючого законодавства України та допомагає в найкоротший строк зареєструвати громадську організацію.

                Для того, щоб подати документи для проведення попередньої правової експертизи документів, що подаються для проведення державної реєстрації створення громадської організації зі статусом юридичної особи, необхідно зайти на веб-сайт Он-лайн будинку юстиції за посиланням https://online.minjust.gov.ua.

                Документи можуть подаватися у режимі он-лайн!

                Графік прийому документів відсутній!

                Подавати документи можливо коли завгодно, протягом 24 годин на добу!

                Черги відсутні!

                Проведення попередньої правової експертизи документів, що подаються для проведення державної реєстрації громадської організації зі статусом юридичної особи, здійснюється безкоштовно.

                Перш за все, для цього потрібно мати доступ до мережі Інтернет та необхідно зареєструвати свій особистий кабінет, що є дуже просто – достатньо лише вказати електронну адресу, пароль і погодитися на обробку персональних даних.

                Для проведення попередньої правової експертизи документів, що подаються для державної реєстрації створення громадської організації зі статусом юридичної особи, необхідно зробити наступні кроки:

                1. Перейти за посиланням веб-сторінки Он-лайн будинку юстиції https://online.minjust.gov.ua.

                2. На головній сторінці Он-лайн будинку юстиції обрати розділ «РЕЄСТРАЦІЯ БІЗНЕСУ, ГО ТА ЗМІ» та зайти до нього.

                3. Перейшовши за посиланням обрати розділ «ГРОМАДСЬКА ОРГАНІЗАЦІЯ».

              4. На сторінці «РЕЄСТРАЦІЯ ГРОМАДСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ» заповнити особисті дані (прізвище, ім’я по батькові; контактний телефон; E-mail) та обрати область (район) за місцезнаходженням громадської організації.

Далі необхідно завантажити документи, які подаються для проведення попередньої правової експертизи документів (для зручності користувачів на цій сторінці також розміщені зразки документів, які необхідно підготувати для державної реєстрації громадської організації із статусом юридичної особи).

                5. Останній крок - дати згоду на обробку персональних даних та натиснути «Подати заяву».

                Спеціалістами Головного територіального управління юстиції у Луганській області будуть розглянуті подані документи, про що заявник буде повідомлений, отримавши листа на електронну скриньку, яка зазначається під час реєстрації.

                У випадку наявності суперечностей та не відповідності вимогам законодавства, заявнику в електронному листі буде повідомлено про всі недоліки, які виявлені під час попередньої правової експертизи документів.

                Подати документи для проведення державної реєстрації громадської організації зі статусом юридичної особи у паперовій формі можливо до Головного територіального управління юстиції у Луганській області, Центрів надання адміністративних послуг районних державних адміністрацій та місцевих центрів з надання вторинної правової допомоги, з переліком яких можна ознайомитись на веб-сайті Головного територіального управління юстиції у Луганській області за посиланнями http://lugjust.gov.ua та http://lugjust.gov.ua/index.php/2012-07-31-13-18-54/dovidkova-informatsiya-dlya-gromadyan/6894-sub-ekti-prijomu-vidachi-dokumentiv-u-sferi-reestratsiji-gromadskikh-formuvan.