Прес-центр8 вересня 2017, 11:09

Мир в головах і серцях є найкращою запорукою миру за спиною, – Юрій Гарбуз під час зустрічі з делегацією Посольства Канади в Україні

7 вересня, голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз зустрівся з представниками Посольства Канади в Україні щодо обговорення політичних, економічних, гуманітарних питань та безпекової ситуації в регіоні.

Делегацію посольства представили директор Канадської програми розвитку, радник Посольства Канади в Україні Карім Моркос, полковник, військовий аташе Роберт (Брайан) Ірвін, керівник Політичного відділу, радник Посольства Канади в Україні Руслан Кац, аналітик Відділу міжнародного розвитку Юлія Коба.

На початку зустрічі Юрій Гарбуз наголосив, що пріоритетними напрямками його роботи є безпека, охорона здоров’я та освіта.

Очільник області повідомив, що на Луганщині активно створюються асоціації, які покликані консолідувати фахівців різних сфер задля вирішення нагальних питань. За словами Юрія Гарбуза, «це платформа, де немає політики і конфлікту. Ці організації мають відіграти конструктивну роль у стабілізації ситуації після деокупації області».

На питання членів делегації щодо врегулювання ситуації вздовж лінії розмежування та будівництва нових контрольних пунктів в’їзду – виїзду Юрій Гарбуз наголосив: «Країна-агресор вперто блокує відкриття КПВВ «Золоте». Свідомо погіршуючи умови, створюючи людям труднощі, Росія перекладає провину на Україну і маніпулює цим. За підтримки міжнародної спільноти, сподіваюся, нам вдасться відкрити траспортне сполучення з тимчасово непідконтрольною частиною області».

Крім того, очільник області зазначив, що народною дипломатією, просуванням мирних ініціатив через проект «Луганщина у нас одна» (ця назва і російською, і українською читається і пишеться однаково, як і слово «мир») ми утверджуємо прагнення до мирного вирішення конфлікту. 

Юрій Гарбуз висловив сподівання, що завдяки проекту «Змінимо країну разом» зітруться грані непорозумінь із Заходом і «зшиваємо» країну: «Образно, однією рукою я обіймаю своїх співгромадян на Заході, а іншою прагну обійняти земляків на Сході».

У планах сторін активізувати спільну роботу у сфері енергобезпеки регіону через розвиток сонячної електроенергетики, де ця країна займає провідні позиції.

Канада має успішний досвід будівництва першого кооперативного елеватора (с.Васильківка Дніпропетрівської обл.). За словами голови Луганської обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Юрія Гарбуза, цей досвід дуже потрібний нашій аграрній сьогодні Луганщині.

Представники Посольства висловили підтримку проекту Університету Майбутнього. Це проект на перспективу. І ця перспектива націлена на мир і добросусідство. Адже мир в головах і серцях є найкращою запорукою миру за спиною.

Також у заході взяли участь директор Департамент зовнішніх зносин, зовнішньоекономічної та інвестиційної діяльності ОДА Денис Денищенко та директор Департаменту соціального захисту населення ОДА Елеонора Поліщук.