Прес-центр7 липня 2017, 15:07

Марина Порошенко передала гусеничний підйомник для спортсменів з особливими потребами Луганщини

6 липня Перша леді України Марина Порошенко у рамках робочої поїздки відвідала Луганську область. Зустрів дружину Президента України голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз.

Головною подією цього дня стала передача Мариною Порошенко гусеничного підйомника вартістю майже 150 тис. грн для зручного пересування сходами спортсменам Луганського обласного фізкультурного центру «Олімп», яка є резервом Паралімпійської збірної України.

Підйомник придбано Благодійним Фондом Порошенка за результатами всеукраїнського флешмобу «У ритмі спорту», який ініціювала Марина Порошенко.

Під час своєї поїздки до Луганської області Перша леді України разом з Юрієм Гарбузом відвідала відкрите тренування з легкої атлетики, а також оглянула новозбудований плавальний басейн, зал важкої атлетики, футбольне поле та поспілкувалася з тренерами і спортсменами.

Вручаючи подарунковий сертифікат, пані Порошенко зауважила, що сьогодні ми робимо дуже корисну справу для іміджу нашої держави – підтримуємо наших спортсменів, які будуть прославляти Україну на міжнародній арені.

«Я знаю, що школа мала схожий підйомник, але він залишився на окупованій території. Тож нехай подарований підйомник допоможе параспортсменам прийти до нових спортивних перемог!» – сказала вона.

Також Перша леді країни зустрілася з дітьми із населених пунктів, які розташовані поблизу лінії розмежування, і отримала у подарунок створені ними малюнки у рамках акції «Луганщина у нас одна». На папері вони зобразили своє бачення миру, добра та щасливого майбутнього.

Юрій Гарбуз, звертаючись до присутніх зазначив, що для нього є дуже важливим відвідини Мариною Порошенко Луганщини та її увага і підтримка центру «Олімп». Ця подія є містком для розбудови миру в регіоні. Він висловив свою вдячність Першій леді за її вагому допомогу у розвитку матеріально-технічної бази установи та докладання зусиль щодо створення безбар’єрного простору і суспільства рівних можливостей для людей з особливими потребами.

«Наші спортсмени – приклад того, як у скрутний час зберегти себе та волю до перемоги. Ми можемо багато чому навчитися у цих сильних духом людей. Ми пишаємося їх перемогами і здобутками на українських та міжнародних спортивних змаганнях. Упевнений, що центр «Олімп» стане осередком спортивного розвитку на Сході України», – наголосив Юрій Гарбуз.

Директор Луганської дитячо-юнацької спортивної школи для осіб з інвалідністю Станіслав Рибальченко зауважив, що школа дуже чекала на цей підйомник, адже це суттєво полегшить пересування спортсменів-візочників під час участі у змаганнях та навчально-тренувальних зборах у місцях, де відсутня архітектурна доступність: «Більше  того, одна із наших тренерів, Заслужений тренер України Римма Старостіна – візочниця. Її вихованці привезли 105 нагород різного ґатунку з Чемпіонатів Світу, Європи і шість нагород з Паралімпійських ігор. Тому цей підйомник для нас вкрай необхідний», – підкреслив директор.

Варто зазначити, що Луганський обласний фізкультурний центр «Олімп» має статус центру олімпійської та паралімпійської підготовки. На об’єкті введено в експлуатацію новий 25-метровий басейн, оснащений за останніми технологіями, де тренуються спортсмени, можуть проходити реабілітацію люди з інвалідністю, учасники АТО. Усього на будівництво та часткову реконструкцію плавального басейну з обласного бюджету виділено 13,148 млн грн, а участь в його урочистому відкритті взяв Президент України Петро Порошенко.

«Олімп» – не тільки тренувальний майданчик, а і повноцінне місце для проживання паралімпійської збірної області з легкої атлетики. Провідні спортсмени-інваліди отримують щомісячну обласну стипендію, для їх повноцінного тренувального процесу закуплено весь необхідний спортінвентар. Крім того, на Луганщині працює обласна дитячо-юнацька школа для інвалідів. На сьогодні там займаються 88 спортсменів віком від 9 років.