Прес-центр2 червня 2018, 19:06

Луганщина відзначає 80-річчя

Святкові заходи до 80-річчя від дня утворення Луганської області «Луганщина – це Україна» відбулися сьогодні в Сєвєродонецьку.

Програма урочистостей охопила площу Перемоги та всі можливі сквери та майданчики поблизу неї. Поки з однієї сторони площі жителі області захоплювалися яскравим театралізованим виступом Луганського обласного козачого кінного театру з новою програмою «За вільну Україну, за свій коханий край!», на іншій тривав не менш цікавий парад шкільних автобусів, оформлених графічними малюнками із зображенням символів і пейзажів кожного району рідної землі.

У святковий день 500 танцівників із 80 хореографічних колективів Луганщини одночасно виконали український танець з обов’язковою фіксацією у Книзі рекордів України.

Знайшли прихильників виставка майстрів декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтва «Невичерпні таланти Луганщини», виставка-продаж сувенірної продукції переможців обласного конкурсу «Символ Луганщини», творів учнів художніх шкіл Сєвєродонецька, різноманітні майстер-класи виставка «Гордість твоя, Луганщино!» та обласний проект фотозона «With love from Lugansk region», де кожен бажаючий зміг зробити світлину на згадку.

Під час «Медіа-вернісажу» ті, хто завітав на урочистості, ознайомилися з газетами міст і районів області.

З 80-річчям Луганщини її жителів від імені голови Луганської обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Юрія Гарбуза привітав його заступник Юрій Клименко. Зокрема, у зверненні очільника області наголошено: «Луганщина – це край не тільки величної історії, а й успішного майбутнього, запорукою якого є потужний людський потенціал. На цих одвічно українських землях живий дух козацтва, важкої селянської праці і невиліковна травма голодомору, трудовий подвиг шахтарів і промисловців, досягнення науковців, митців і спортсменів. Ми обов’язково відновимо нашу єдність і славу, повернемо гордість називатися луганчанами і станемо справжнім місцем відродження України!»

Також він передав вітання від командувача Об’єднаних сил генерал-лейтенанта Сергія Наєва. Крім того, Юрій Клименко додав: «Дійсно радість – жити в єдиній родині, назва якої – Луганщина. Нас поєднує 80 років спільної історії. І ніхто нас не роз’єднає, як би він цього не хотів. Упевнений, що ми будемо спільно святкувати і з Луганськом, і з Алчевськом, і з Ровеньками, і з Антрацитом. Ми будемо жити в єдиній країні. Луганщина – це Україна».

Цього дня знані луганчани отримали державні нагороди та обласні відзнаки. Так, згідно з Указами Президента України Петра Порошенка начальник відділу культури Біловодської райдержадміністрації Геннадій Верескун нагороджений орденом «За заслуги» ІІІ ступеня, директор Білокуракинського професійного аграрного ліцею Олег Турчанніков – медаллю «За працю і звитягу», почесне звання «Заслужений діяч мистецтв України» присвоєне головному диригенту Академічного симфонічного оркестру Луганської обласної філармонії Євгенію Тутевичу, «Заслужений енергетик України» – начальнику відділу ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання» Євгенії Крет, «Заслужений журналіст України» – головному редактору КП «Редакція газети «Рубіжанські новини» Софії Лавренюк.

Мати п’ятьох дітей з Кремінського району Любов Малихіна відтепер визнана «Мати-героїнею».

Крім того, Грамотою Верховної Ради України нагороджені директор Луганської обласної філармонії Ігор Шаповалов, директор творчо-виробничого об'єднання інформаційних програм телебачення і головний режисер художньо-виробничого відділу телебачення філії ПАТ «НСТУ» «Луганська регіональна дирекція» Юлія Ченакал та Юлія Шелест. Подяку Прем’єр-міністра України отримав оператор обробки зерна ПП «Сільськогосподарська виробнича фірма «Агро» Білокуракинського району Євгеній Ткаченко.

Почесну відзнаку «За розвиток регіону» вручили заступнику начальника управління – начальнику відділу ГУ ДСНС у Луганській області, підполковнику служби цивільного захисту Максиму Іванову, Заслуженій артистці України, раднику Міністра культури України, журналістці, волонтеру Анжеліці Рудницькій та директору сільськогосподарського товариства ім. Суворова Станично-Луганського району Володимиру Філіпову. Багато діячів Луганщини отримали Почесні грамоти та Листи подяки облдержадміністрації.

У відеопоздоровленнях луганчан щиро вітали голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин та голови Одеської, Херсонської, Сумської й Закарпатської облдержадміністрацій – Максим Степанов, Андрій Гордєєв, Микола Клочко, Геннадій Москаль.

В рамках заходу на площі Перемоги відбувся «Парад районів», в якому взяли участь представники міст, районів та об’єднаних територіальних громад Луганської області. Також учасники заходу в знак єдності тримали таблички з назвами міст і районів, що розташовані на тимчасово окупованій території.

Звичайно, на всіх очікувала багата на сюрпризи музична частина свята. Це фестивальна програма за участю аматорських колективів міст та районів області «Вільні. Щирі. Талановиті», і фінал обласної культурно-мистецької акції «Український формат» під патронатом очільника області Юрія Гарбуза, і концерт гурту «БеZМеЖ» Луганської обласної філармонії, а також яскраве лазерне шоу.

Разом з луганчанами 80-річчя святкували і почесні гості – заслужені артистки України Анжеліка Рудницька та Ярослава Руденко, учасник «Євробачення-2017» гурт «G-ART» та рок-гурт «Без обмежень», які підготували у подарунок свої кращі виступи.