Прес-центр13 вересня 2018, 15:09

Легалізація трудових відноси та детінізація заробітної плати

Ситуація на ринку праці Луганській області зазнала суттєвих змін у зв’язку з тимчасовою окупацією частини території, а саме відбулось скорочення кількості промислових об’єктів: найбільша питома вага підприємств була зосереджена в великих містах, що розташовані на окупованій території. На теперішній час основна галузь економіки – сільське господарство, та як наслідок цього – області притаманна сезонна зайнятість та концентрація робочих місць в адміністративних центрах.

У нинішніх кризових умовах актуальною темою сьогодення є боротьба з виплатою заробітної плати у «конвертах», реалізація гарантій оплати праці та організація заходів недопущення виникнення заборгованості з виплати заробітної плати.

Головне управління Держпраці у Луганській області постійно проводить роботу щодо захисту прав застрахованих осіб, взаємодії та обміну інформацією з Пенсійним фондом України в Луганській області, органами Державної фіскальної служби України та іншими органами з питання детінізації доходів та відносин у сфері зайнятості населення. Згідно зі статтею 265 Кодексу законів про працю ГУ Держпраці у Луганській області накладає фінансові санкції на юридичних та фізичних осіб – підприємців, які використовують найману працю у розмірі від 1 до 30 мінімальних заробітних плат на час виявлення порушень.

11 вересня 2018 року під головуванням першого заступника голови райдержадміністрації Олега Сліпця відбулось засідання круглого столу з питання легалізації трудових відносин та заробітної плати – соціальної захищеності працівників.

Участь у засіданні прийняли начальник заступник начальника Білокуракинського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Луганської області Світлана Круподеря, директор Троїцького районного центру зайнятості Вадим Марченко, голова СФГ «Родничок» Володимир Яценко, головний бухгалтер СФГ «Юта» Тетяна Сердечна, приватний підприємець Василь Клєщов.

«Керівники підприємств, установ, організацій та громадяни – суб’єкти підприємницької діяльності при виплаті заробітної плати повинні дотримуватись чинного законодавства, нести відповідальність за навмисне ухилення від сплати податків та порушення норм законодавства щодо виплати заробітної плати. Тому, укладення трудових договорів з найманими працівниками, сплата податків і єдиного соціального внеску – це обов’язок кожного роботодавця» - зауважив Олег Володимирович.

«Тільки офіційно оформлений найманий працівник може відчувати себе соціально захищеним, а бюджет Пенсійного фонду матиме стабільні надходження для своєчасного фінансування пенсійних виплат» - наголосила Світлана Круподеря.

Управліннями ПФУ в містах та районах області щомісячно здійснюється моніторинг індивідуальних відомостей понад 130 тис. застрахованих осіб, за результатами якого встановлено, що 6 921 особа отримує заробітну плату менше мінімальної. Кількість керівників, які отримують заробітну плату менше мінімальної, складає 383 особи – це переважно сфера комерційної форми власності, де керівник є зовнішнім сумісником, або зайнятий неповний робочий час.

З початку року легалізовано працю 419 осіб, до бюджету додатково надійшло 296,4 тис. грн.

Станом на 01.07.2018 надходження власних коштів, у тому числі частина єдиного внеску на пенсійне страхування, збільшились на 17,9%.

Кількість застрахованих осіб, зайнятих неповний робочий час, станом на 01.07.2018 по області складає 14 731. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року їх кількість збільшилася на 54,1%, в тому числі по бюджетній сфері – на 20,9%, по інших галузях – на 75,2%.

Динаміка кількості найманих працівників не бюджетної сфери, яким була нарахована заробітна плата нижче мінімального рівня у 2018 році, має тенденцію зменшення – на 24,6%, або на 1 307 осіб.