Прес-центр11 травня 2018, 08:05

День пам’яті та примирення і День 73-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

8 травня вся Україна відзначає День пам’яті та примирення, а 9 травня – День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Президентом України Петром Порошенком підписано Указ №85/2018. Ним передбачено, що відповідні урочисті меморіальні та святкові заходи проводяться з метою належного відзначення у 2018 році Дня пам’яті та примирення і Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, вшанування подвигу звитяжців старшого покоління, увічнення пам’яті жертв війни, а також консолідації суспільства та утвердження ідеалів миру.

Облдержадміністрацією розроблено обласний План заходів з нагоди Дня пам’яті та примирення і 73-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, який затверджено головою Луганської обласної державної адміністрації –  керівником обласної військово-цивільної адміністрації Юрієм Гарбузом. від 03.04.2018 року.

Відповідно до розпорядження голови Луганської обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Юрія Гарбуза від 28.02.2018 № 163, з 26.03.2018 по 26.04.2018 на Луганщині проводиться обласний місячник з упорядкування об’єктів культурної спадщини (пам’яток історії та монументального мистецтва).

            Розпорядженням голови Троїцької райдержадміністрації та голови районної ради від 10.04.2018 № 112/15 було створено організаційний комітет та затверджено план заходів з підготовки та відзначення у 2018 році Дня пам'яті та примирення і 73-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, згідно якого в Троїцькому районі пройшли урочистості.

            Традиційно до свята за ініціативою навчального закладу об’єднання громадян "Троїцький районний спортивно-технічний клуб товариства сприяння оборони України» та ветеранської організації організації ветеранів України було проведено автопробіг, присвячений відзначенню у 2018 році Дня пам’яті та примирення і 73-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

8 травня в по вулиці Парковій з нагоди Дня пам’яті та примирення відбувся мітинг-реквієм з покладанням квітів до меморіалу загиблим воїнам. На заході були присутні голова районної державної адміністрації Олександр Іванов та голова районної ради  Сергій Терещенко, селищний та сільські голови, керівники підприємств, організацій, установ разом зі своїми трудовими колективами, учні, громадськість.У почесній ході та покладанні квітів взяли участь ветерани війни.

У цей день було віддано шану пам’яті воїнам, які віддали свої життя за нашу Україну. По «живому коридору» військовослужбовці разом із учнями навчальних закладів пронесли та поклали Гірлянду Слави до вічного вогню та меморіалу загиблим воїнам.

Благочинним Троїцького округу, настоятелем храму на честь Святої Трійці митрофорним протоієреєм Сергієм Ноздричевим проведено панахиду за жертвами Другої світової війни і молебень за мир в Україні та захисників Вітчизни

Полеглих на полях війни співвітчизників учасники мітингу вшанували хвилиною мовчання. Також пройшла акція «Перша хвилина миру», яка завершилась символічним запаленням вогню миру.

9 травня біля меморіалу загиблим воїнам по відбувся урочистий мітинг та святковий концерт, присвячені 73-й річниці завершення Другої світової війни у якому взяли участь керівники структурних підрозділів райдержадміністрації, керівники підприємств, організацій, установ району, депутати районної, селищної та сільських рад, ветерани війни, військовослужбовці, громадськість.

Учасники художньої самодіяльності центрального будинку культури підготували для ветеранів та троїчан концертну програму.

Для ветеранів було організовано святковий обід з польовою кашею та фронтовими «сто грам».

На стадіоні "Урожай" КУ " Троїцький центр фізичного здоров'я населення «Спорт для всіх» спільно з Троїцькою ДЮСШ провели спортивні змагання для дітей та дорослих.

Протягом квітня 2018 року у районі проводились ремонтно-реставраційні роботи та упорядкування братських могил воїнів, меморіалу загиблим воїнам.

Працівниками управління соціального захисту населення райдержадміністрації  спільно із сільськими радами систематично проводиться робота з обстеження матеріально-побутових умов проживання ветеранів  війни для вирішення їх повсякденних соціально - побутових питань. Протягом року ветеранам війни, учасникам ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, учасникам АТО, всього 699 чол. було виплачено 797,1 тис. грн.

Працівниками територіального центру соціального обслуговування (надання послуг) постійно проводиться робота з упорядкування присадибних ділянок ветеранів війни, надається допомога у проведенні ремонтних робіт,  медичне обслуговування ветеранів.

Протягом квітня у школах району проводились уроки, лекції, семінари з історії Другої світової війни, а також заходи антивоєнного спрямування.

У бібліотеках району організовані та проведені книжкові виставки «Серця опалені дорогами війни», проведена всеукраїнська акція «Привітай ветерана».

«Ми завжди пам’ятаємо про безсмертний подвиг, про самопожертву та відвагу ветеранів, які день за днем наближали звільнення світу від нацизму, і низько вклоняємося їм за Перемогу! Це – день честі і слави наших батьків і дідів, які зі зброєю в руках боролися проти ворога. Це – день пошани наших матерів, які витримали важкий тягар війни. Це – день скорботи і печалі за полеглими воїнами. Ми вшановуємо пам'ять усіх жертв цієї найстрашнішої війни"- зазначив у своєму виступі голова райдержадміністрації Олександр Іванов.