Прес-центр12 червня 2019, 11:06

Банерна виставка «Тріумф людини. Мешканці України, які пройшли нацистські концтабори»

У Троїцькому центральному будинку культури діє історична експозиція «Тріумф людини. Мешканці України, які пройшли нацистські концтабори» присвячену Дню пам'яті та примирення, а також відзначенню в області Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні та 75-ї річниці вигнання нацистів з України.

Експозиція, розроблена фахівцями Українського інституту національної пам'яті, курсує по всій Україні. В ній розповідається про силу людського духу, яку нездатна знищити жодна система, силу волі та віри, гуманізм та людське життя як найбільшу цінність у цьому світі.

На 22-х стендах презентовано матеріали про життя тридцяти колишніх українських в'язнів, які у період Другої світової війни перебували у таборах Третього Рейху.

Протягом 1933-1945 років через концентраційні табори нацистів пройшло приблизно 2,3 млн. людей. Понад 1,7 млн. там загинуло. Тобто 74% тих, хто переступив браму концтабору, залишились там навіки. Проте концентраційні та інші табори Третього Рейху виявилися найсмертоноснішими з усіх, які знала історія. Планомірне знищення мільйонів людей поставили на конвеєр, наче на промислових підприємствах.

Історії, наведені у виставці, нагадують: багато українців не хотіли миритися з роллю пасивних рабів нацизму. Архівні фотографії та історії покликані показати відвідувачам, що навіть такій злочинній тоталітарній системі, якою була нацистська Німеччина, з такими інструментами, як концтабори, не вдалося зламати людей.

Виставка «Тріумф людини. Мешканці України, які пройшли нацистські концтабори» включає у себе декілька тематичних блоків, зокрема «Що таке концентраційний табір», «Остарбайтери», «Військовополонені», «Жінки», «Діти», «Священики», «Євреї», «Українські націоналісти», «Визволення концтаборів» та «Перетворення на радянські».

Окрім того, тут присутні унікальні світлини часів Другої світової війни 1939-1945 років, які показують всю трагедію тоталітарних режимів як світового явища. Українці пам’ятають, яким страшним лихом для України була Друга світова війна. Агресора зупинили спільними зусиллями тодішні Об’єднані Нації. Той, хто захищає свою землю, на боці кого правда, неодмінно перемагає. Саме пам’ять робить українців сильнішими. Вона – запорука того, що в майбутньому подібна трагедія не повториться.