Прес-центр23 квітня 2018, 13:04

28 квітня – Всесвітній день охорони праці

Ідея проведення Всесвітнього дня охорони праці бере початок від Дня пам’яті загиблих працівників, уперше проведеного американськими та канадськими трудящими в 1989 році в пам’ять про працівників, які загинули та отримали травму на виробництві.

У цей день більш ніж в ста країнах світу проводяться заходи, спрямовані на привернення уваги громадськості до невирішених проблем охорони праці.

В Україні цей День отримав назву «День охорони праці» і відзначається, відповідно до Указу Президента України № 685/2006 від 18 серпня 2006 року, щорічно 28 квітня.

Цього року Міжнародною організацією праці визначено девіз Дня охорони праці – «Захищене і здорове покоління».

Як свідчить статистика, рівень виробничого травматизму серед молодих працівників значно вищий, ніж серед дорослих. За даними міжнародної організації праці, у світі 541 мільйон молодих працівників віком 15-24 років, зокрема 37 мільйонів дітей, працюють у шкідливих умовах. В Україні працює майже кожен третій віком від 15 до 24 років, що становить понад 1 мільйон наших громадян. Серед молоді рівень травматизму на роботі на 40% вищий, ніж серед працівників старше 24 років.

            Враховуючи, що в Україні триває активне  всебічне реформування економіки, наше завдання – зберегти молоде покоління як майбутній потенціал для встановлення розвиненої і сильної держави.

Щоб сформувати покоління здорових та обізнаних з правилами безпеки працівників, необхідно проводити підготовку в ранньому віці. Для того, щоб молоді люди були обізнані з ризиками та мали змогу захищати власні інтереси, навчання про небезпечні виробничі фактори та ризики, як і про права працівників, треба розпочинати у школі та продовжувати у рамках професійної освіти та стажування. Роботодавцям  необхідно надавати інформацію про фактори ризику, з якими стикаються молоді працівники, а також про робочі завдання та умови праці, які відповідають їхній віковій категорії.

            Не можливо переоцінити в цьому процесі роль закладів  освіти різних рівнів  – саме в них з дітьми і молоддю мають проводити інформаційно - роз’яснювальну роботу та навчання, спрямовані на формування культури охорони праці майбутніх працівників.

Правове поле та умови виробництва повинні розвиватися насамперед з урахуванням інтересів молоді, забезпечуючи захист від небезпек і збереження здоров’я майбутнього трудового потенціалу країни.

Доволі часто молоді працівники приймають не досить обдумані рішення, пов’язані із ризиками, та не усвідомлюють, що  їхня необачність на роботі може спричинити небезпеку не тільки для їхнього життя, але й для життя  і здоров’я тих, хто їх оточує.

У середовищі молодих працівників виробничі ризики значно вищі через особливість їхнього способу життя. Стреси, пов’язані із зовнішніми чинниками, також можуть призводити до виникнення небезпечних ситуацій на роботі.

Тільки спільними зусиллями і завдяки комплексному підходу можна забезпечити організацію належних умов праці молодих працівників, що сприятиме зменшенню випадків виїзду працездатної молоді в інші країни з метою пошуку гідної роботи.

Знайти своє гідне місце в рейтингу розвинених країн наша країна зможе лише завдяки збереженню здоров`я молодого покоління, що позитивно впливатиме на розвиток національної економіки.

 

Є.М.Нікольчук, страховий  експерт з               В.І.Дерев`янко, головний спеціаліст – експерт  з

охорони праці Сватівського відділення           умов праці віділу праці управління соціального

управління виконавчої дирекції Фонду            захисту  населення  Троїцької   районної

соціального страхування України                     державної  адміністрації  Луганської області

у Луганській області